Stotine demonstranata u Francuskoj uputilo poruke podrške Ukrajini

0
Radiosarajevo.ba
Stotine demonstranata u Francuskoj uputilo poruke podrške Ukrajini
FOTO: AA / S protesta u Franscuskoj

U Parizu, glavnom gradu Francuske, u subotu su nastavljene demonstracije protiv ruskog napada na Ukrajinu, javlja AA.

Stotine demonstranata okupilo se na Trgu republike u Parizu, uzvikujući slogane podrške Ukrajini i slogane protiv Rusije.

Demonstranti, koji su se okupili kako bi iskazali gnjev protiv ruskog rata protiv Ukrajine, nosili su antiratne i antiruske transparente.

Izbjegnuta tragedija u Sarajevu: U Ferhadiji se ponovo obrušila fasada

Izbjegnuta tragedija u Sarajevu: U Ferhadiji se ponovo obrušila fasada

Na protestima je učestvovala i francuska senatorka Esther Benbassa, kao i Rusi koji su protiv rata.

Agnes, jedna od učesnica protesta, rekla je za AA da je rat koji je Rusija pokrenula protiv Ukrajine strašan te je pozvala Rusiju da zaustavi napade.

"Imam 74 godine, nisam mogla ni zamisliti da bi se takav rat mogao dogoditi", kazala je Agnes.

Rekla je da je njen sin bio u Kijevu, glavnom gradu Ukrajine, sa djevojkom kada su počeli ruski napadi 24. februara. Dodala je da je njen sin ipak uspio stići u Pariz avionom.

"Nije mogao da vjeruje da će zaista doći do rata. Došao je sa malim koferom, misleći da bi se poslije nekog vremena mogao vratiti u Kijev", kazala je Agnes.

Prema podacima Ujedinjenih nacija (UN), najmanje 564 civila su ubijena, a 957 ih je povrijeđeno u Ukrajini od početka rata 24. februara.

UN-a agencija za izbjeglice objavila je da je više od 2,5 miliona ljudi iz Ukrajine pobjeglo u susjedne zemlje, a da je oko dva miliona raseljenih u Ukrajini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije