Održan skup podrške u Tuzli: "Boli nas patnja naroda u Ukrajini"

4
AA
Održan skup podrške u Tuzli: "Boli nas patnja naroda u Ukrajini"
Foto: Twitter / Istraga.ba / Skup podrške Ukrajini

U organizaciji Grada Tuzla, Foruma građana Tuzla i Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, na Trgu slobode u Tuzli, pred nekoliko hiljada građana i građanki, održan je skup podrške Ukrajini te miru u Evropi i Bosni i Hercegovini.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović u obraćanju je rekao kako Sjedinjene Američke Države (SAD) i Evropa nikada nisu bili jedinstveniji i da u takvoj konstelaciji snaga marionete Vladimira Putina (predsjednika Ruske Federacije, op. a.), kako ih je nazvao, bit će zaustavljene u BiH, javlja Anadolu Agency.

Ukrajina danas nije sama. Ni Tuzla danas nije sama. Mi smo se ovdje okupili i okupili su se građani u više od stotinu evropskih gradova da kažu stop agresiji na Ukrajinu, da kažu 'da, miru'. Boli nas patnja naroda u Ukrajini, bombardovanje Trga slobode u Harkovu i zato sa Trga slobode u Tuzli osuđujemo agresiju na Ukrajinu. Slike užasa iz Ukrajine bude sjećanja na naše patnje iz prošlosti bude i bude u nama strah od budućnosti. Mnogi strahuju od budućnosti, da bi Putin mogao otvoriti još jedan front u BiH pomoću svojih već deklariranih marioneta i separatista. Ne treba se bojati“, rekao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Teatarski projekt koji uključuje osobe s invaliditetom: 'Svijet mogućnosti' premijerno u NPS

Teatarski projekt koji uključuje osobe s invaliditetom: 'Svijet mogućnosti' premijerno u NPS

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari Emir Suljagić upozorio je da se na području bh. entiteta RS održavaju mitinzi u znak podrške Putinovoj agresiji.

Historija je na pleća jednog naroda stavila nesrazmjerno veliki teret. U Ukrajini se doslovno odlučuje sudbina svijeta. Odlučuje u kakvom ćemo svijetu živjeti. Hoćemo li živjeti u svijetu u kojem se poštuju pravila u međunarodnom poretku ili u kojem velike zemlje kao vukovi mogu kada god žele pojesti male zemlje u svom okruženju. U Ukrajini se brani mir u BiH. Najvažniji borac za demokratiju danas je ukrajinski vojnik. Ista ta grupa ljudi koja je napala Ukrajinu ima svoje prijatelje i saveznike u našoj zemlji i, da, ti njihovi prijatelji i saveznici samo čekaju priliku. Svojim izlaskom ste i njima poslali poruku“, kazao je Suljagić.

Predsjednik Foruma građana Tuzla Vehid Šehić je istakao kako će uvijek biti više građana i građanki Bosne i Hercegovine koji će biti na strani civiliziranog svijeta od onih koji podržavaju režime poput Putinovog u Rusiji.

„U ovim teškim trenucima za građane Ukrajine nema niko pravo da šuti, moramo dići glas protiv rata i nasilnog uništavanja života. Moramo dići glas za mir, život i slobodu. Moramo takve poruke poslati da se probudi nada, ali i nadu građanima Ukrajine koji je brane jer imaju pravo na slobodu. Moramo jasni biti da nikada nećemo prihvatiti rat za rješavanje problema. Ruska agresija je to učinila, da mi koji smo preživjeli rat moramo jasno reći da se taj ratni sukob završi“, rekao je Šehić.

Vesna Teršelič, iz Centra za suočavanje sa prošlošću u Zagrebu, je istakla:

"Evropska unija treba promijeniti politiku i prema Ukrajini kako bi se zaustavio Putinov napad. Evropska unija treba drugačiju politiku integracija. Možda najvažnije ovdje u Tuzli, koja je znala sačuvati ono malo duše da ste je sačuvali za nas, ali i da je sada sačuvati za Evropu i svijet. Najvažnije je raditi korake ka miru."

Otpravnik poslova Ambasade Ukrajine u Sarajevu Serhii Miniailo zahvalio je građanima Tuzle i cijele Bosne i Hercegovine.

„Zahvaljujem se Gradu Tuzla i stanovništvu i građanima BiH koji su se okupili danas u ovom aktu podrške Ukrajini i solidarnosti. Aktu solidarnosti, ne samo Ukrajini nego vrijednostima slobode, nezavisnosti i dostojanstva koji su važni za sve ljude“, rekao je otpravnik poslova Ambasade Ukrajine u Sarajevu.

Skup podrške Ukrajini i miru u Evropi i BiH na Trgu slobode u Tuzli je okončan dostojanstveno, a nekoliko hiljada građana i građanki je poslalo jedinstvenu poruku savremenom svijetu o zaustavljanju rata u Ukrajini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije