Šta se dešava u Britaniji: Broj zaposlenih na bolovanju na najvišem nivou u posljednjih 13 godina

2
AA
Šta se dešava u Britaniji: Broj zaposlenih na bolovanju na najvišem nivou u posljednjih 13 godina
Foto: EPA-EFE / Velika Britanija / Ilustracija

Istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da je broj zaposlenika koji uzimaju bolovanje porastao na "najviši nivo u posljednjih 13 godina" te otkrilo da je stres jedan od glavnih faktora koji uzrokuju izostanak s posla.

U istraživanju koje je proveo Chartered Institute of Personal and Development (CIPD) analizirano je bolovanje i zdravlje 6,5 miliona zaposlenih na 918 radnih mjesta.

Kao rezultat istraživanja, konstatovano je da je stres bio jedan od glavnih faktora porasta izostanaka na radnom mjestu u prošloj godini, u čak 76 posto slučajeva.

Podcast s Tomom: Almir Kurt Kugla – raznolikost talenata i životnih pustolovina

Podcast s Tomom: Almir Kurt Kugla – raznolikost talenata i životnih pustolovina

Zaposleni su u prosjeku uzimali 5,8 dana bolovanja i nisu dolazili na posao u 2019. godini, prije izbijanja COVID-19, a utvrđeno je da je ta brojka prošle godine iznosila 7,8 dana i da je "porasla na najviši nivo od 2010.".

Ponovni slučajevi COVID-19 i dugotrajna epidemija su među faktorima koji su doveli do odlaska zaposlenih na odmor, a navedeno je da su mnogi ljudi naveli da je glavni razlog bolovanja ”kriza troškova života“.

Istraživanje je obuhvatilo i savjete poslodavcima da "trebaju ponuditi više podrške kako bi se zaposleni vratili na posao", jer kompanije upozoravaju na stalne poteškoće u zapošljavanju i nedostatak kvalifikovanog osoblja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije