Nevrijeme prijeti Velikoj Britaniji: Zbog oluje Antoni izdato narandžasto upozorenje

0
AA
Nevrijeme prijeti Velikoj Britaniji: Zbog oluje Antoni izdato narandžasto upozorenje
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Kiša (Ilustracija)

Britanski meteorološki ured (Met Office) izdao je "narandžasto upozorenje" za oluju i kišu na jugozapadu Engleske i Walesa, navodeći da će se posljedice oluje pod nazivom "Antoni" osjetiti u cijeloj zemlji.

Očekuje se da će oluja "Antoni" pogoditi Englesku, Wales i Sjevernu Irsku između 11 i 19 sati po lokalnom vremenu te da će dijelovi zemlje biti pod utjecajem jake kiše i jakog vjetra.

Upozorili su da je potrebno poduzeti mjere predostrožnosti te da bi moglo doći do nesreća poput skidanja krovova, ali i da bi moglo doći do poremećaja u sobraćaju.

Stiglo pojašnjenje: Zašto je pojačano kretanje vozila EUFOR-a na putevima i prugama širom BiH

Stiglo pojašnjenje: Zašto je pojačano kretanje vozila EUFOR-a na putevima i prugama širom BiH

Iz Met Officea je navedeno da su ovi rizici mali za London, istok i jugoistok Engleske.

"Narandžasto upozorenje" izdato je za jugozapad Engleske i Walesa, gdje su rizici veliki, a očekuje se da će se vjetrovi u ovim područjima kretati brzinom od 56 do 60 kilometara na sat, a na padinama i plažama od 95 do 112 kilometara na sat.

"Oluja Antoni koja se kreće sa zapada na istok ima potencijal da ima razoran utjecaj. Rekordni maksimumi se mogu vidjeti u Sjevernoj Irskoj. Bit će vlažan dan izvan područja uzbune", rekao je glavni meteorolog Met Officea Steve Willington.

Pratite uživo kretanje oluje 'Maja' koja je zahvatila Bosnu i Hercegovinu: Dolazi veliko nevrijeme

Pratite uživo kretanje oluje 'Maja' koja je zahvatila Bosnu i Hercegovinu: Dolazi veliko nevrijeme

Willington je upozorio da bi jaki vjetrovi i kiše u jugozapadnoj Engleskoj i Walesu mogli uzrokovati porast vodostaja duž obala te savjetovao da se poduzmu mjere kako bi se izbjegle smetnje na otvorenom.

"Očekujemo da će subota biti najgori dan ljeta", rekao je Kraljevski automobilski klub (RAC), koji pruža pomoć na putu već skoro 120 godina. Upozorili su građane da još jednom razmisle ukoliko planiraju putovanja.

Upozoravajući da se priobalni putevi i otvoreni tereni ne smiju koristiti dok oluja ne prođe, RAC je pozvao građane da budu posebno oprezni s vozilima koja prevoze kamp prikolice i prikolice.

RAC, koji upozorava vozače na drveće koje može pasti na puteve, procjenjuje da će oko četiri miliona vozača ovog vikenda biti na putu na odmoru.

Zabilježena kao treća oluja u Engleskoj ove godine, "Antoni" je "prva oluja nazvana po Met Officeu".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije