Jeziv slučaj u Velikoj Britaniji: Troje radnika u trgovini zaraženo HIV-om nakon napada iglama

1
Radiosarajevo.ba
Jeziv slučaj u Velikoj Britaniji: Troje radnika u trgovini zaraženo HIV-om nakon napada iglama
FOTO: Pixabay / Hitna pomoć (Ilustracija)

Tri zaposlenika filijale maloprodajnog lanca Iceland Foods u Velikoj Britaniji zaraženi su HIV-om nakon što su ih lopovi koji su upali u trgovinu napali hipodermičkim iglama. Šef maloprodajnog lanca Richard Walker već je upozoravao na porast nasilnih napada na njihove zaposlenike.

'Svake sedmice imamo u prosjeku 12 ozbiljnih incidenata, a gotovo uvijek je riječ o napadu kradljivaca', rekao je Walker.

'Šamarali su ih, tukli, udarali šakama te im prijetili noževima, čekićima, vatrenim oružjem, iglama pa čak i buzdovanima. Nekima je slomljena čeljust, neki su zadobili frakturu lubanje ', dodaje Walker za Daily Mail.

Dragan Bursać: Arnaudija, suza na licu Banjaluke, od utorka postaje njen najljepši osmijeh!

Dragan Bursać: Arnaudija, suza na licu Banjaluke, od utorka postaje njen najljepši osmijeh!

A napad iglama nakon kojeg su se trojica zaposlenika ove trgovine zarazila HIV-om dogodio se prije nekoliko godina. Urbani mit o zarazi HIV-om nakon napada iglama koji je dugo vremena kružio po britanskim kuloarima postao je stvarnost.

Sharon White, šefica lanca trgovina John Lewis nedavno je krađe po britanskim trgovinama okarakterizirala kao epidemiju.

Broj krađa u trgovinama lanca Co-op porastao je za 41 posto u prvih osam mjeseci ove godine u usporedbi s prošlom, s hiljadu prijavljenih slučajeva krađe dnevno u 2.500 filijala. British Retail Consortium pak kaže da se broj slučajeva nasilja nad njihovim zaposlenicima udvostručio od 2019. godine.

Snimljen zastrašujući napad dvojice huligana na vozača taxija

Snimljen zastrašujući napad dvojice huligana na vozača taxija

Šef Iceland Foodsa Walker pak kaže da njihov lanac zbog krađa gubi 20 miliona funti na godišnjem nivou, te upozorava na nužnost većih ovlasti zaštitara, koji samo uz pristanak policije mogu pretražiti sumnjive osobe. Dodatan problem je što zakon o zaštiti podataka ne dozvoljava dijeljenje fotografija lopova s drugim trgovinama.

'Policija ignorira 70 posto poziva kad je riječ o krađama u trgovinama. To nije nužno njihova krivica jer moraju imati i resurse kako bi ovu epidemiju kriminala shvatili ozbiljno', kaže Walker.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije