Šta se dešava? Tradicija argentinskog bifteka u krizi

1
Radiosarajevo.ba
Šta se dešava? Tradicija argentinskog bifteka u krizi
Foto: puertolaboca / Ilustracija

Veganski pokret u Argentini počinje da ugrožava tradicionalno stočarstvo. Tradicija čuvenog bifteka zapada u krizu.

„Veganstvo je pravda, veganstvo je jednakost", parola je na plakatima koji se sve češće mogu vidjeti u glavnom gradu Argentine, Buenos Ajresu. Na drugima stoji „Sačuvajte planetu, jedite ribu".

Plakati su vrlo promišljeno postavljeni u blizini škola i univerziteta. Time je postalo jasno da je pokret za klimu i zaštitu prava životinja stigao i u zemlju sa sasvim izvjesno najboljim mesom na svijetu, što počinje da ugrožava tradicionalno stočarstvo. Sa druge strane, mlada generacija Argentinaca želi da zna kako se meso proizvodi i odakle potiče. Veganski pokret, koji promoviše ishranu baziranu na biljnim proizvodima i potiče iz održive poljoprivrede, sve više dobija na snazi, piše DW.

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Održiva poljoprivreda sve više u trendu

Pored toga, sve je veći broj manjih poljoprivrednika koja promovišu ekološki održivu hranu. Među njima je i Pablo Andres Bobadilja Ečenik, koji obrađuje mali komad zemljišta nadomak Buenos Ajresa.

„Ja sam prvi vegetarijanac u mojoj porodici", kaže za DW. U obradi zemljišta Ečenik ne koristi hemijsko đubrivo i pesticide. Zbog porodičnih korijena osjeća da su mu tradicionalni način života i poljoprivrede bliski. Kritikuje način na koji velike mesne kompanije u Argentini pokušavaju da se prikažu.

„Kompanije koje posjeduju najveća imanja nisu romantični gaučosi koji sviraju gitaru i pjevuše", kaže Argentinac. Naprotiv, mesna industrija je odgovorna za pljačku i uništavanje sela kroz industrijsku proizvodnju u kojoj se pritom koristi hemijsko đubrivo.

Mesna industrija se polako prilagođava

Argentina je zemlja koja je čuvena po govedini, a argentinski biftek je delikates koji se služi u vrhunskim restoranima širom svijeta. To je dio tradicionalne kuhinje i smatra se da je govedina od koje potiče, ali i sam biftek, jedna od najkvalitetnijih na svijetu. U Argentini postoji kultura „asadosa", to jest porodičnog druženja uz roštilj koji uglavnom traje po cio dan. „To je vrhunski ritual za većinu Argentinaca", kaže za DW Adrijan Bifareti iz Instituta za promociju argentinske govedine.

Tako su proizvođači mesa odavno primijetili da Argentinci sporo mijenjaju navike i sada pokušavaju da se suprotstave sve jačem veganskom pokretu. „Većina proizvodnje se sada odvija na prirodnim pašnjacima i livadama. To znači da se u stočarstvu koristi relativno malo hemikalija. Upotreba steroida je u zemlji zabranjena", kaže Bifareti.

Takođe, u stočarstvu se koristi voda iz obnovljivih izvora, naime kišnica. Emisija gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, poput ugljen-dioksida i metana, koji emituju krave tokom preživanja, a koji u značajnoj mjeri zagađuje atmosferu i doprinosi njenom zagrijavanju, je značajno opala od Kjoto protokola iz 1990. godine. Tako se mesna industrija dovija kako ne bi izgubila vjerne mušterije.

Borba tradicije i održive budućnosti

Kako veganski pokret, tako i mesna industrija, sa nestrpljenjem očekuju sljedeći poljoprivredni sajam u Buenos Ajresu. Na prethodni sajam, koji je održan prije pandemije, grupa veganskih aktivista je nasilno upala i tako dospjela u žižu javnosti, jer su o njihovoj akciji izvještavali svi mediji. Tako je veganski pokret postao poznat u Argentini. Uslijedile su mnogobrojne TV debate i prepucavanja.

Sada od kako se poboljšala situacija sa pandemijom korona virusa, ova tema je ponovo aktuelna. Veganstvo kombinuje pitanja zaštite životinja i klime, rasprave o vlasništvu nad zemljom i o socijalnoj pravdi. Zahtjevi veganskog pokreta prevazilaze pitanje hrane koja je životinjskog porijekla, već je njihov fokus usmjeren ka vraćanju tradicionalnoj, održivoj poljoprivredi, podržavanju manjih poljoprivrednika, odnosno promjeni čitavog poljoprivrednog sistema industrijske hrane, koji je trenutno dominantan u svijetu, piše DW.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije