Prisjeo mu Vučićev biftek: Šta će donijeti odlazak Kurza sa čela Austrije?

1
F. V.
Prisjeo mu Vučićev biftek: Šta će donijeti odlazak Kurza sa čela Austrije?
Foto: Kolaž / Prisjeo mu Vučićev biftek

Austrijski kancelar Sebastian Kurz podnio je večeras ostavku nakon što je optužen za korupciju, prenijeli su svjetski mediji. 

Tokom obraćanja građanima kazao je, između ostalog, da je prethodnih godinu i pol dana bilo vrlo zahtjevno, ali da je uvijek davao sve od sebe za Austriju. 

Predložio je Alexandera Schallenberga, koji je trenutno savezni predsjednik, za novog saveznog kancelara. 

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

U razgovoru za Radiosarajevo.ba najnovija dešavanja na političkoj sceni Austrije komentira Ahmed Husagić, Bosanac koji je bio donedavni koordinator integraciju austrijske političke partije SPD i jedan od čelnih ljudi bh. dijaspore toj zemlji.  

"Pritisak svih političkih partija na već bivšeg kancelara Sebastiana Kurza je rezultiralo njegovom ostavkom. Ali na osnovu njegovog obraćanja može se zaključiti da on ovu odluku smatra privremenom. On će ostati predsjednik partije i predsjednik parlamentarnog kluba. Po oprobanom receptu se ponovo stavlja u ulogu žrtve mada se po njegovim SMS porukama koje su javno objavljene može vidjeti da je radio na štetu austrijske nacije, a i sumnja se da ima elemenata i krivičnog djela", objašnjava Husagić.

Ono što je pozitivno u ovom slučaju, dodao je Husagić, jeste da se pokazalo kako funkcioniše jedna zdrava demokratija i šta znači kada je sudstvo neovisno od politike. 

"Moram istači odličan rad ministrice pravde Alme Zadić koja je sigurno bila izložena jakim pritiscima u zadnjih nekoliko dana ali očigledno nije podlegla njima nego je radila u interesu države i funkcionalne demokratije. Ostaje, ipak, žaljenje što stranka Zelenih nije imala toliko hrabrosti da sruši u potpunosti vladajuću koaliciju i da se napravi koncentraciona vlada sa njima i opozicionim stranaka kako bi bivši kancelar Kurz i njegova partija na duže vrijeme bili isključeni iz političkih procesa. Rad njega i njegove političke partije u prošle četiri godine se može sumirati u dvije državne krize i dvije srušene vlade", zaključuje Husagić. 

Kurz je se u posljednje vrijeme približio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću s kojim je prošlog mjeseca pekao bifteke i pio srpska vina. 

Kurz s Vučićem peče biftek - undefined

Arhiv: Kurz s Vučićem peče biftek

U Beogradu mu je uručeno i odlikovanje Orden Republike Srbije na lenti. Kurz se zahvalio Vučiću te rekao da bi Europska unija trebala u pristupnim pregovorima vrednovati "enorman napredak" Srbije, najvećeg austrijskog partnera na Zapadnom Balkanu.

Pitali smo Husagića šta će odlazak Kurza značiti za BiH i regiju?

Prema njegovim riječima, upravo zbog činjenice da vladajuća koalicija nije potpuno srušena, politika će ostati ista, uključujući politiku prema našim prostorima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije