Špijunska pozadina potapanja Moskve? Američki avion ‘sakrio se‘ i locirao metu

1
Radiosarajevo.ba
Špijunska pozadina potapanja Moskve? Američki avion ‘sakrio se‘ i locirao metu
Foto: Osinttechnical/Twitter / Krstarica u trenutku prije potonuća

Američki avion patrolirao je Crnim morem nekoliko sati prije nego što je krstarica Moskva pogođena ukrajinskim projektilima, prenosi The Times.

Boeing P8 Poseidon bio je u krugu oko 160 kilometara od krstarice Moskva, komandnog broda ruske Crnomorske flote, na dan kada je pretrpjela katastrofalnu štetu te na kraju potonula pri tegljenju, prenosi The Times.

Spekulira se da su stotine mornara poginule kada je brod, navodno, pogođen najmanje jednom ukrajinskom protubrodskom raketom Neptun.

Podignuta optužnica protiv Jasmina Mulahusića

Podignuta optužnica protiv Jasmina Mulahusića

Ukrajina je tvrdila da je ispalila dva projektila Neptun na ruski ratni brod koji je patrolirao južno od Odese.

Rusija, pak, inzistira da je na brodu došlo do požara i eksplozije municije te da je to uzrokovalo havariju, a kasnije su objavljene ruske video snimke koje navodno prikazuju posadu Moskve, no mnogi su zapadni mediji i stručnjaci doveli u pitanje autentičnost snimke, odnosno radi li se doista o pripadnicima posade potonulog broda.

Najsofisticiraniji sistem za lociranje

P8, čija je vrijednost oko 330 milioa funti, najsofisticiraniji je avion za lociranje i lov na podmornice te praćenje ratnih brodova u američkom arsenalu. Može iznad vode ispustiti male plutajuće potrošne sonarne sisteme, koji provode podvodno akustičko istraživanje kako bi detektirao neprijateljska plovila, prenosi Jutarnji list.

Američka je mornarica zapravo, kako prenosi Daily Mail izvještaj The Timesa, koristila taj svoj novi pomorski avion za nadzor da bi pružila ukrajinskim snagama tačne podatke za ciljanje kako bi potopili rusku krstaricu.

Prema The Timesu, američki avion P-8 Poseidon pratio je Moskvu nekoliko sati prije nego što je napadnuta te je ukrajinskoj vojsci dostavio njezinu lokaciju.

Poseidon prepun najsuvremenije opreme za nadzor

Ova letjelica kompanije Boeing temelji se na mlaznom avionu Boeing 737-800 koji se naširoko koristi u civilnom zrakoplovstvu.

Međutim, umjesto putnika, Poseidon je prepun najsuvremenije opreme za nadzor, koja može pratiti površinska plovila i podmornice na udaljenostima većim od 160 kilometara.

Od početka invazije na Ukrajinu, niz NATO-ovih nadzornih platformi i bespilotnih letjelica nadzire rusko kretanje od poljske obale duž ukrajinske granice sve do Crnog mora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije