Majka nestalog kuhara s potonule krstarice Moskva: 'Tražila sam ga na Krimu'

1
Radiosarajevo.ba
Majka nestalog kuhara s potonule krstarice Moskva: 'Tražila sam ga na Krimu'
Foto: Osinttechnical/Twitter / Krstarica u trenutku prije potonuća

Irina Škrebec, majka Jegora Škrebeca, kuhara na nedavno potonuloj ruskoj krstarici Moskva, tvrdi da se njen sin, koji je članom posade Moskve postao prošlog ljeta, sada vodi kao nestala osoba, piše The Telegraph.

Škrebec je ruskom The Insideru u ponedjeljak rekla da su ona i njen muž Dmitrij Škrebec prošlog vikenda otišli u bolnicu na Krimu kako bi pronašli svoga sina te da su tamo tada vidjeli oko 200 članova posade Moskve koji su svi imali teže opekotine, piše Jutarnji.hr. 

"Vidjela sam sve dečke s opeklinama. Ne mogu vam opisati koliko je to teško bilo, no nisam pronašla svog sina", rekla je Škrebec za The Insider, medij koji je kritički nastrojen spram Kremlja.

Elektroprivreda BiH objavila saopćenje: Od nedjelje promjene u tarifama električne energije

Elektroprivreda BiH objavila saopćenje: Od nedjelje promjene u tarifama električne energije

"U bolnici je bilo 200 ljudi, a posada broda broji više od 500 osoba. Gdje su ostali?", upitala je Škrebec čiji je sin Jegor kuhar.

Rekla je da su lokalni dužnosnici odbili njen zahtjev da vidi popis članova posade Moskve koji su ubijeni i koji se vode kao nestali.

Majka drugog člana posade Moskve rekla je za ruske novine Novaja Gazeta da je njen sin preživio potonuće te da se sada nalazi u bolnici. Dodala je da je u potonuću navodno poginulo 40 osoba.

Neimenovani izvori bliski zapovjednicima Crnomorske flote za Meduzu su pak rekli da je dosad u luku u Sevastopolju na Krimu dopremljeno 37 tijela poginulih članova posade.

"Moj je sin plakao kada mi je preko telefona rekao što je vidio. Bilo je strašno. Jasno je da nisu svi preživjeli (potonuće)",rekla je žena koja je htjela ostati anonimna.

"Rekao mi je da nikada nije mislio da će u mirnodopskim vremenima završiti u takvom mlincu za meso", dodala je.

Bord Moskva potonuo je prošlog četvrtka u ranim jutarnjim satima u Crnom moru. Ukrajina tvrdi da je brod potonuo nakon što ju je pogodila svojim raketama. Rusija tvrdi da nije pretrpjela nikakve ljudske gubitke te nije opisala šta se tačno dogodilo na brodu.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije prošlog je vikenda objavilo snimku na kojoj se može vidjeti kako posada Moskve boravi u svojoj bazi. Upućeni, međutim, tvrde da se na snimci može vidjeti tek polovica posade krstarice. The Telegraph navodi da se smatra da Moskvina posada broji oko 500 članova.

Kanal na aplikaciji za slanje poruka Telegram za koji se vjeruje da je povezan s ruskim sigurnosnim agencijama u ponedjeljak je objavio fotografije na kojima se naočigled može vidjeti da se Moskva zapalila prije nego što je potonula. Na tim se fotografijama može vidjeti da je brod nagnut na jednu stranu te da iz njenog stražnjeg dijela suklja gusti crni dim. Na fotografijama se također može vidjeti da iz šmrkova na palubi Moskve koji su usmjereni prema nebu izlaze mlazovi vode. U trenutku kada je nastala fotografija, čamci za spašavanje već su bili porinuti, a na palubi nije bilo članova posade.

Gubitak Moskve velik je udarac za Rusiju. Krstarica je u službi još od 1983. godine i sudjelovala je u brojnim ruskim vojnim operacijama. Rusija će bez Moskve svakako teže braniti svoje položaje na jugu Ukrajine, a neće joj biti lako ni napasti ukrajinsku luku Odesu.

Moskva je na samom početku rata u Ukrajini sudjelovala u ataku na Zmijski otok u Crnom moru. Kada su zapovjednici Moskve od ukrajinskih vojnika na Zmijskom otoku zatražili da se predaju, Ukrajinci su im uzvratili sada već slavnom rečenicom: "Ruska krstarice, odje*i". Ukrajinski vojnik koji ju izgovorio, graničar Roman Hribov, proglašen je "herojem Ukrajine" te odlikovan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije