Svilanović o reakciji Moskve: Koliko budu trpjeli susjedi - toliko će i Srbija

0
Radiosarajevo.ba
Svilanović o reakciji Moskve: Koliko budu trpjeli susjedi - toliko će i Srbija
Foto: ATA Images / Goran Svilanović

Goran Svilanović, bivši ministar vanjskih poslova Srbije, u intervjuu za “Novu” govori o tome da li se Srbija već opredijelila po pitanju Rusije i Europske unije, šta će se dogoditi ako (i kada) Beograd uvede sankcije Ruskoj Federaciji.

"Rat u Ukrajini doživljavam kao globalni sukob 21. vijeka. On ima mnogo specifičnosti, snažnu komponentu informacija i dezinformacija, digitalnu i sajber komponentu. Vidim ga kao narušavanje svih vrijednosti kojima i Srbija pripada, a koje nekada i pogrešno nazivamo 'evropskim vrijednostima', kao da one samo pripadaju Evropskoj uniji.

Radi se o urušavanju evropskog bezbjednosnog prostora kako je definisan u Helsinkiju 1975. godine. I upravo te vrijednosti će u ovom ratu prevagnuti.

Razbijeni izlozi pekare Manja u Sarajevu

Razbijeni izlozi pekare Manja u Sarajevu

Neće biti ni novog hladnog rata, jer se ovdje ne radi o dve sukobljene strane ni o dva vrijednosna sistema. Ljudi u Ukrajini nisu 'druga strana', Evropa nije 'druga strana', tako ni Srbija nije 'druga strana'. Prevagnuće UN sistem i budućnost neće donijeti više paralelnih političkih i bezbednosnih i finansijskih sistema. Srbija je i svojim glasanjem u UN pokazala da želi da podrži i unaprijedi UN sistem i time je donijela svoju najvažniju odluku. Sve ostalo su formalnosti i diplomatski detalji", rekao je Svilanović.

Kada je riječ o saradnji sa Rusijom, navodi da je ona neophodna da bi se rat zaustavio.

"Ali, saradnja koja se odnosi na obnovu evropske bezbjednosne arhitekture zasnovane na kooperativnoj bezjbednosti, saradnja u nastojanju da se stalno unaprijeđuje globalni bezbjednosni sistem kroz podršku Ujedinjenim nacijama i glavnoj regionalnoj bezbednosnoj organizaciji, a to je OEBS, saradnja u unapređenju globalnog ekonomskog sistema i finansijskih institucija; sve to što je i važno i neophodno, biće moguće dosta kasnije, ne samo kada se rat okonča, već i kada dođe do ozbiljnih promjena u odnosu Rusije prema ostatku svijeta, kao što je glasanje u UN pokazalo.

To je suština sistema sankcija o kojima govorite, a tu odluku je Srbija već donijela, kroz prethodna dva glasanja u UN", objasnio je Svilanović.

A kada je riječ o sankcijama - on navodi:

"Budući da sam rekao da je Srbija svoje odluke već donijela, ona je već zajedno sa svim svojim susjedima, zajedno sa Evropskom unijom, ali i zajedno s ogromnom većinom država u UN. Kako bude njima, tako će biti i Srbiji. I to u svakom aspektu. Naravno da svi mislimo prvo na energetsku bezbjednost, i ona jeste super važna, ali nije jedino važna. Kako i koliko budu trpjeli naši susedi, tako i toliko će trpjeti i Srbija".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije