Stručnjak objasnio: Trebali bismo razmišljati zašto se Srbija toliko naoružava

8
Radiosarajevo.ba
Stručnjak objasnio: Trebali bismo razmišljati zašto se Srbija toliko naoružava
Foto: EPA-EFE / Aleksandar Vučić

Profesor Marinko Ogorec, stručnjak za sigurnosna pitanja sa Fakulteta političkih nauka u Hrvatskoj, osvrnuo se na naoružavanje Srbije za N1.

Upitan za komentar činjenice da je Srbija pod velom tajne nabavila sofisticirani kineski proturaketni sistem, što je pojačalo strahove Zapada da bi rusko i kinesko naoružavanje Srbije moglo potaknuti tu zemlju prema još jednom ratu, posebno protiv Kosova, Ogorec je kazao:

"Oni su samostalna država i imaju pravo zaštiti svoj prostor na način koji smatraju najboljim. Mi bismo trebali razmišljati o tome zašto se Srbija toliko naoružava, što to njima treba značiti. Postoji ta sigurnosna dilema koju se mora staviti u prvi plan – zbog čega, zašto", pita se Ogorec.

Dodik ponovo negirao genocid i Bošnjake nazvao muslimanima: "Mogu da žive na 25 posto teritorije"

Dodik ponovo negirao genocid i Bošnjake nazvao muslimanima: "Mogu da žive na 25 posto teritorije"

Ogorec je rekao da ne shvata se naoružavaju na različitim stranama jer je takvo oružje tehnički teško uvezati u jedan harmoničan sistem.

"Što se tiče samih tih sistema, radi se o sustavima zračne protuodbrane. Sada imaju kompletne sisteme od velikih, srednjih do malih visina", dodao je Ogorec.

Podsjetimo, vojska Srbije formirat će novu jedinicu u okviru 250. raketne brigade za protuzračnog dejstva koja će biti određena za prijem novog raketnog sistema FК-3 iz Кine.

Vojska Srbije će biti prvi korisnik ovog sistema van Кine, prenose srbijanski mediji, a ovo oružje je navodno snažnije od ruskog „Pancira”, koji je već stigao u Srbiju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije