Španija bilježi rast broja zaraženih od virusa COVID-19

Radiosarajevo.ba
Španija bilježi rast broja zaraženih od virusa COVID-19
Foto: EPA / Novi porast

Ministarstvo zdravstva Španije ažuriralo je danas broj preminulih od koronavirusa naglasivši da je u zemlji zabilježeno 28.313 smrtnih slučajeva nakon što je skoro 14 dana broj preminulih bio stagnirao na 27.116 slučajeva.

Tamošnje vlasti su dugo bile na meti kritika zbog toga što je zaustavljeno objavljivanje podataka o preminulima 7. juna. Međutim, to je branila tvrdnjom da je trebalo pregledati podatke o preminulim i da je bilo potrebno utvrditi datum smrti.

Podaci o broju zaraženih i smrtnim slučajevima prikuplja svaka od 17 autonomnih regija Španije i zatim ih predaje centralnoj vladi.

Krajem maja špansko Ministarstvo zdravstva promijenilo je metode prikupljanja podataka o novozaraženim i smrtnim slučajevima, što je dovelo do naglog pada dnevnih slučajeva.

Vlasti tvrde da su promjene potrebne kako bi se smanjila i izolirala nova žarišta te da nije potreban fokus na ukupnu sliku.

Španski ministar zdravstva Salvador Illa izjavio je danas da je u Španiji u proteklih četiri do šest sedmica bilo 34 manjih žarišta koja su obuhvatala 982 slučaja. Istakao je i to da su sva žarišta trenutno pod kontrolom.

Najveći broj zaraženih je, kako je saopćeno, među onima koji su prisustvovali zabavama, među radnicima u klaonicama te sezonskim radnicima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije