Španac zalio vodom pećinske slike stare hiljade godina: Želio dobre slike za Facebook

0
Radiosarajevo.ba
Španac zalio vodom pećinske slike stare hiljade godina: Želio dobre slike za Facebook
Foto: Screenshot / Španska civilna garda

Španske vlasti provode istragu nad muškarcem koji je oštetio pećinske slike stare hiljade godina.

Naime, odlučio ih je polijevati vodom kako bi dobio bolje, odnosno oštrije fotografije. 39-godišnji muškarac iz Andaluzije je na Facebooku objavio nekoliko fotografija zalitih pećinskih slika, objavila je u subotu španjolska civilna garda (Guardia Civil), a prenosi CNN.

Kada su službenici u maju vidjeli fotografije na internetu, odmah su pokrenuli istragu s obzirom na to da su ove slikarije, koje se nalaze na različitim lokacijama u planinskom lancu Sierra Sur de Jaan, zaštićene.

Pariz 2024 | Košarkaši Francuske prvi finalisti Olimpijskih igara

Pariz 2024 | Košarkaši Francuske prvi finalisti Olimpijskih igara

"Na fotografijama se vidi da su pećinske slike polivene vodom kako bi se dobile bolje, oštrije fotografije s jačim kontrastom", stoji u saopćenju civilne garde.

Kada je neimenovani muškarac zalio ova pećinska umjetnička djela vodom, došlo je do oštećenja. Naime, slike su napravljene na vapnencu, koji sadrži soli topive u vodi. Kada se vapnenac zalije vodom, soli se otapaju i izbijaju na površinu, pri čemu nastaje sloj koji oštećuje slike. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije