Naučnici istraživali pećinu u kojoj 30 godina nije bilo ljudi: Pronašli nešto jako zabrinjavajuće

0
Radiosarajevo.ba
Naučnici istraživali pećinu u kojoj 30 godina nije bilo ljudi: Pronašli nešto jako zabrinjavajuće
FOTO: AA / Ilustracija / Pećina

Nalazi dva nova istraživanja pokazuju da pećina koja je zatvorena za posjetioce 30 godina sadrži visoke koncentracije mikroplastike.

Takvi su nalazi dva nova istraživanja, od kojih je najnovije objavljeno u časopisu Science of the Total Environment, koristila hermetičko zatvaranje pećine kao način mjerenja koliko su mikroplastike prodrle u okoliš, a konkretnije, podzemne vodene sustave.

"Mnogo istraživanja usmjereno je na površinske vodene sustave", rekla je Elizabeth Hasenmueller, geohemičarka i asocijativna direktorica WATER instituta na Univerzitetu Saint Louis, koja je autorica oba istraživanja, u izjavi. "Međutim, jedno od najmanje proučavanih područja u ovom području odnosi se na to što se događa s podzemnim mikroplastičnim onečišćenjem."

Važno upozorenje: Ulazimo u dugotrajan period nestabilnog vremena

Važno upozorenje: Ulazimo u dugotrajan period nestabilnog vremena

Znanstvenici nastavljaju otkrivati nove lokacije gdje ovi mali dijelovi plastičnog otpada - pet milimetara i manje - završe, i nijedna od njih nije ohrabrujuća. Nedavna značajna istraživanja otkrila su ga posvuda, od zagađujućih oblaka do unutrašnjosti ljudskih srca.

Lokacija koju su odabrali istraživači je pećina Cliff, smještena u Missouriju, i iako je zatvorena za javnost od 1993. godine, nalazi se blizu stambenog područja. Kao takva, nije potpuno izolirana od civilizacije, ali služi kao dobar studijski primjer kako ljudska naselja utječu na obližnje ekosustave.

Sve više europskih zemalja poziva na uvođenje obvezujućih pravila o mikroplastici u EU

Sve više europskih zemalja poziva na uvođenje obvezujućih pravila o mikroplastici u EU

Istraživači su otkrili da su mikroplastike nakupljale u najvećim koncentracijama na ulazu u pećinu, a zatim se dalje gurale vodom koja je u nju ulazila. Štaviše, utvrdili su da su mikroplastike bile 100 puta koncentriranije u sedimentu pećine nego u vodi.

"99 posto mikroplastičnog otpada koji smo pronašli u pećini bilo je pohranjeno u sedimentu; samo je vrlo mali dio plastike bio u vodi", rekla je Hasenmueller.

To sugerira da voda taloži mikroplastiku u sedimentu, gdje se dugoročno pohranjuje - desetljećima ili duže - čak i nakon što se voda povuče, zaključili su istraživači, dodajući da bi se i zrakoplovne čestice mogle taložiti u ležištu pećine.

Uz to, Hasenmueller upozorava da bi ove plastične čestice koje onečišćuju pećine mogle prodirati u podzemne vode, koje ljudi koriste za piće. Osim toga, također prijeti poremećajem staništa šišmiša i vodozemaca koji nastanjuju pećine.

Naučnici došli do uznemirujućeg otkrića o svakoj hrani s proteinima: ‘Još ne znamo posljedice...‘

Naučnici došli do uznemirujućeg otkrića o svakoj hrani s proteinima: ‘Još ne znamo posljedice...‘

S obzirom na to koliko su plastični materijali rasprostranjeni, bit će teško promijeniti ovaj trend. Jedno rješenje prema Hasenmueller je da bi društvo u cjelini trebalo odbaciti sintetičku odjeću.

"Puno otpada koji smo pronašli u ovoj pećini bilo je od sintetičkih vlakana iz tekstila", rekla je, piše portal Futurism

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije