Karaca Mağarasi: Posjetili smo jednu od 40 najljepših pećina svijeta

0
D.S.
Karaca Mağarasi: Posjetili smo jednu od 40 najljepših pećina svijeta
Foto: Radiosarajevo.ba / Pećina Karaca

Pećina Karadža (Karaca Mağarası) u Turskoj je jedna od 40 najljepših pećina svijeta, a godišnje je posjeti na hiljade turista.

Smještena u blizu grada Torula u provinciji Gümüşhane na sjeveru Turske, 17 kilometara od centra grada, pećina već 27 godina doprinosi turizmu svojom zadivljujućom prirodnom ljepotom.

Pećina je otkrivena još 1960. godine, a znanstvena istraživanja pećine pokrenuo je geolog iz Cebelija, Sukru Erez, između 1983. i 1990. godine.

Lopovi u Zagrebu raznijeli bankomat, građane probudila snažna eksplozija

Lopovi u Zagrebu raznijeli bankomat, građane probudila snažna eksplozija

Dr. Ramzi Dilek doprinio je istraživanju i znanstvenim studijama sa svojim timom s Karadeniz univerziteta (Odsjek za biološki inženjering). Kao rezultat navedenih istraživanaja, pećina je službeno registrirana u Ministarstvu kulture i turizma i otvorena za javnost 1996. godine.

Površina pećine iznosi otprilike 1500 m² i nalazi se na visini od 1550 m nadmorske visine u Trabzonu. Poznata je po svojim grandioznim prirodnim formacijama, koje su nastale erozijom vapnenačkih stijena i rezultirale stalaktitima i stalagmitima. 

Ulaz u pećinu iznosi oko 1,8 m i povećava se kako dublje ulazite. Razdaljina između ulaza i kraja pećine iznosi oko 105 m, a prosječna visina je 18 m.

Nestvarni prizori iz Turske: Glečeri i vodopadi omiljene destinacije ljubitelja prirode

Nestvarni prizori iz Turske: Glečeri i vodopadi omiljene destinacije ljubitelja prirode

Karaca se sastoji od četiri povezane špilje. Dvije od ovih špilja su podijeljene 'zidovima', pa se može reći da Karaca ima ne četiri, već šest komora.

Unutar pećine nalaze se predivni hodnici koji su dovoljno osvjetljeni kako bi turisti mogli vidjeti sve unutar nje. U pećini nema strujanja zraka, ali prisutna je velika vlažnost zbog curenja vode s njenog vrha, tako da je pećina hladna ljeti i topla zimi.

Voda koja ostaje unutar pećine formirala je različite ribnjake i bazene. Ribnjaci na ulazu u treću i četvrtu komoru sadrže značajnu količinu vode. Na kraju pećine, bazeni mogu doseći i do metar dubine.

Zamršene formacije, uključujući stalaktite, stalagmite, stupove, bazene, špiljske igle, pećinske ruže i cvijeće, prirodna su umjetnička djela koja se i dalje razvijaju, a sasvim sigurno ostavljaju bez daha svakako ko zakorači u ovu pećinu.

Turisti koji razmišljaju o posjeti Turskoj ne bi trebali propustiti obilazak jedne od najljepših pećina na svijetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije