Šok na Novom Zelandu: Jacinda Ardern najavila ostavku

0
Radiosarajevo.ba
Šok na Novom Zelandu: Jacinda Ardern najavila ostavku
Foto: Prtscr / Youtube / Jacinda Ardern bila je na rubu suza

Jacinda Ardern najavila je da će dati ostavku na mjesto novozelandske premijerke prije ovogodišnjih izbora, rekavši da više nema "dovoljno snage" da vodi ovu državu.

Ardern je bila vrlo emotivna dok je opisivala koliko je "šest izazovnih godina na poslu" uzelo danak. Zastupnici Laburističke stranke glasat će o njezinoj zamjeni u nedjelju.

Šokantna najava dolazi u trenutku kada ankete pokazuju da se stranka suočava s teškim putem do reizbora 14. oktobra.

Otvorena izložba “Antifašistički strip u Jugoslaviji”, od „Pionira“ do „Partizana"

Otvorena izložba “Antifašistički strip u Jugoslaviji”, od „Pionira“ do „Partizana"

Donosimo gdje bi moglo biti najsigurnije u slučaju trećeg svjetskog rata

Donosimo gdje bi moglo biti najsigurnije u slučaju trećeg svjetskog rata

Ardern (42) je novinarima danas izjavila kako je uzela vremena da razmisli o svojoj budućnosti tokom ljetne pauze, nadajući se da će pronaći srce i energiju da nastavi s ulogom premijerke: "Nažalost, nisam uspjela."

Ardern će s funkcije odstupiti do 7. februara; inače, Ardern je postala najmlađa žena na čelu vlade kada je 2017. izabrana za premijerku, sa 37 godina. Godinu dana kasnije postala je druga izabrana svjetska čelnica koja je ikad rodila dijete dok je bila na dužnosti, nakon pakistanske Benazir Bhutto 1990. Vodila je Novi Zeland kroz pandemiju COVID-a i recesiju koja je uslijedila, masakr u džamiji u Christchurchu i erupciju vulkana na White Islandu.

Čelnik Nacionalne stranke Chris Luxon bio je među onima koji su zahvalili gospođi Ardern "na njenoj službi Novom Zelandu": "Dala je sve od sebe u ovom nevjerojatno zahtjevnom poslu."

Također, kanadski čelnik Justin Trudeau rekao je da je ona napravila "nemjerljivu" razliku u svijetu.

No dok se na Ardern često gledalo kao na globalnu političku zvijezdu, ankete pokazuju da je bila sve nepopularnija kod kuće.

Dovela je Laburističku stranku do uvjerljive izborne pobjede 2020, iskoristivši snažan rani odgovor svoje vlade na pandemiju. Ali, najnovija istraživanja javnog mnijenja pokazuju da je njena popularnost najniža otkako je izabrana, a odobravanje učinka njezine stranke na slično niskom nivou.

Ardern je 2022. izjavila za BBC da je njen pad popularnosti "cijena koju je njena vlada platila za zaštitu ljudi od COVID-a".

Međutim, također se suočila s krizom troškova života, nacionalnim strahovima od kriminala i gomilom izbornih obećanja odgođenih tijekom pandemije.

Ipak, Ardern je naglasila da ne podnosi ostavku jer su ona i stranka nepopularne: "Ne odlazim zato što vjerujem da ne možemo dobiti izbore, nego zato što vjerujem da možemo i hoćemo, ali treba nam svježa snaga za taj izazov."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije