Donosimo gdje bi moglo biti najsigurnije u slučaju trećeg svjetskog rata

6
Radiosarajevo.ba
Donosimo gdje bi moglo biti najsigurnije u slučaju trećeg svjetskog rata
Foto: SuperYachtNews / Auckland, Novi Zeland

Na većini tablica u slučaju Trećeg svjetskog rata, pa tako i onoj britanskog Expressa, prvo mjesto po sigurnosti zauzima Novi Zeland.

Lokacija je idealna i udaljena od većine zbivanja, država je samodostatna, pa je upravo zato i popularna kod milijardera koji u zadnje vrijeme mahnito tamo kupuju nekretnine, prenose 24sata.

U najsigurnije države svijeta u slučaju novog velikog sukoba svakako ulaze još Danska, Čile, Australija, Butan, Fidži, Island, Švicarska, Kanada i nekolicina otočkih država u Okeaniji.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Danska je tu jer njoj 'pripada' Grenland, koji je uz Antarktiku među najmanje naseljenim dijelovima naše planete. Iako je hladnoća veliki problem, kao i potencijalno osvajanje obalnih dijelova otoka, stručnjaci su složni da bi sjeverna obala i unutrašnjost bile sigurne za život. Slično objašnjenje stručnjaci nude i u slučaju Islanda.

Švicarska je država oko koje se 'lome koplja'. Njezina historija neutralnosti, bogatstvo i brojni bunkeri... Glavni su aduti pobornika Švicarske kao sigurne zone, no druga strana ih upozorava da bi nuklearni rat, ma gdje se on vodio, na kraju došao i do ove bogate države.

Mali Butan, država koju ne zanimaju pretjerano diplomatski odnosi s ostatkom svijeta, i koja je uvijek na vrhu popisu 'najsretnijih država', za neke je idealno rješenje. Za Kanadu i Australiju vrijedi otprilike isto. Iako po veličini teritorija zauzimaju drugo i šesto mjesto, po broju stanovnika su 'tek' 39. i 55.na tablici.

Čile kao adute ima zaštitu Anda, obilje hrane i vode, a jug zemlje pružio bi 'sigurnu luku' za njegove stanovnike. Fidži, Tuvalu i Nauru također su među 'boljim' zemljama za 'zapeti'.

Najgore države u kojima možete biti u slučaju novog svjetskog sukoba su - Sjeverna Koreja, Afganistan, Haiti, Irak, Sirija, Južni Sudan i Jemen. Što se tiče Balkana, ovo područje, ovisi o listi, upada negdje u sredinu po sigurnosti.

Položaj između dvije glavne sile (ako rata bude i to budu SAD i Rusija) i nije najsretniji, a prva dva svjetska rata nanijela su velike gubitke u ljudstvu na ovom području.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije