Smjena na kraljevskom dvoru: Kraljev sin Mohammed bin Salman postao prvi princ

Anadolija
Smjena na kraljevskom dvoru: Kraljev sin Mohammed bin Salman postao prvi princ
EPA / Princ Mohammad bin Nayef
Sin saudijskog kralja Mohammed bin Salman imenovan je za prvog prestolonasljednika i premijera Saudijske Arabije, a sa tih funkcija smijenjen je dosadašnji prvi princ Mohammad bin Nayef.

Saudijska novinska agencija SPA javlja da je odlukom saudijskog kraljevskog dvora sa funkcije prvog princa, premijera i ministra unutrašnjih poslova razriješen Mohammad bin Nayef, a da je na te funkcije imenovan Mohammed bin Salman, koji će uporedo nastaviti obnašati i dosadašnju funkciju ministra odbrane.

Posljednjom odlukom izmijenjen je i Član 50. Ustava Saudijske Arabije pa umjesto dosadašnje odredbe da se kralj bira među sinovima osnivača i lidera Abdulaziza bin Abdurahmana bin Sauda, stoji da se kralj bira među njegovim sinovima i unucima.

Bender bin Faysal bin Bender bin Abdulaziz je imenovan za zamjenika savjetnika obavještajne službe, a emir Faysal bin Sattam bin Abdulaziz Al Suud je novi saudijski ambasador u Italiji, dok je emir Halid bin Bender bin Sultan bin Abdulaziz ambasador u Njemačkoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije