SAD pozvao arapske zemlje da ublaže blokadu nametnutu Kataru

Anadolija
SAD pozvao arapske zemlje da ublaže blokadu nametnutu Kataru
Američki državni sekretar Rex Tillerson je pozvao Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate (UAE), Bahrein i Egipat da ublaže blokadu koju su nametnule Kataru.

"Pozivam Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate (UAE), Bahrein i Egipat da ublaže blokadu nametnutu Kataru”, rekao je Tillerson u kratkom obraćanju novinarima u State Departmentu.

Istakao je također kako nametnuta blokada izaziva ozbiljne humanitarne posljedice za stanovnike Katara.

“Postoje humanitarne posljedice ove blokade. Vidimo da su također pogođeni i nestašicom hrane. Vjerujemo da to izaziva i neželjene posljedice, posebno tokom mjseca ramazana. To se mora riješiti što prije", kazao je Tillerson.

Na kraju je napomenuo da pomenuta blokada ugrožava i američke ekonomske interese.

"Blokada ugrožava američke i globalne ekonomske aktivnosti u tom regionu, a izazvala je i poteškoće za građane Katara i ljudi koji ovise o trgovini s Katarom. Blokada sprječava i američke vojne akcije u tom regionu kao i operaciju protiv ISIS-a", kazao je Tillerson.

Dodao je da će SAD podržati posredovanje s Kuvajtom, napominjući da bi mogli biti poduzeti potrebni koraci prema postizanju rješenja.

Međutim, istakao je da Katar treba poduzeti potrebne mjere u vezi sa zabrinutošću susjednih zemalja o finansiranju terorističkih organizacija.

Podsjetimo, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Egipat, Bahrein i Jemen su saopćili u ponedjeljak kako prekidaju sve diplomatske veze s Katarom, kojeg terete za destabilizaciju regije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije