Saudijska Arabija negira da je zabranila državljanima Katara ulazak u Mekku

Fena
Saudijska Arabija negira da je zabranila državljanima Katara ulazak u Mekku
Saudijska Arabija negirala je da je zabranila katarskim državljanima ulazak u muslimanski sveti grad Mekku nakon prošlosedmične odluke da prekine veze s Katarom.

Lokalna TV mreža potvrdila je da je dozvoljeno da 206 ljudi koji dolaze iz Katara pređu granični prijelaz Salwa prošlog petka kako bi mogli obaviti hodočašće Umru u Mekki.

Saudijske vlasti koje nadziru upravu nad dvije velike džamije u Mekki i Medini potvrdile su u saopćenju da su pružile usluge za hodočasnike iz svih zemalja u svijetu, među kojima je i Katar, nazivajući vijesti koje su kružile u medijima i društvenim mrežama kao neosnovane optužbe.

Kako navodi Al Arabiya, nekoliko medijskih kuća izvijestilo je u nedjelju da je Kataranima uskraćen pristup Mekki i dvije velike džamije, što Saudijska Arabija negira.

Istog dana kada su četiri arapske zemlje, među kojima je i Saudijska Arabija, prekinule ekonomske i diplomatske veze s Katarom, saudijski zvaničnici su objavili da će omogućiti sve usluge za katarske hodočasnike koji su trenutno u tom kraljevstvu.

Saudijska Arabija i druge zemlje prekinule su veze s Katarom zbog navoda da ta zemlja podržava terorističke grupe i miješa se u unutrašnja pitanja drugih država.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije