Skoro milion preminulih u SAD od posljedica COVID-a 19

2
Radiosarajevo.ba
Skoro milion preminulih u SAD od posljedica COVID-a 19
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Pandemija koronavirusa u SAD-u je u petak dosegnula još jedno loše obilježje - ukupan broj umrlih premašio je brojku od 900.000, podaci su koji je prikupila novinska agencija Reuters.

Prema podacima koje je Reuters svakodnevno prikupljao iz izvještaja saveznih država, ukupan broj Amerikanaca koji su izgubili život zbog COVID-a 19 od prvog slučaja zaraze početkom 2020. godine do ovog petka dosegnuo je najmanje 904.067, a to je više nego što savezna država Sjeverna Dakota ima stanovnika.

SAD tako bilježi najveći broj umrlih od koronavirusa u svijetu, a nakon toga slijede Rusija, Brazil i Indija, koji zajedno bilježe više od 1,8 milijuna umrlih.

Akcija Black Tie 2: Elmedin Konaković reagirao na informaciju da je 20 osoba pušteno na slobodu

Akcija Black Tie 2: Elmedin Konaković reagirao na informaciju da je 20 osoba pušteno na slobodu

Ipak, kad se gleda broj smrtnih slučajeva od koronavirusa po glavi stanovnika, SAD je na 20. mjestu, znatno ispod Perua i Rusije, koji po tom kriteriju imaju najveći broj umrlih.

No, čini se da se broj umrlih od COVID-a u SAD-u smanjuje, kako splašnjava broj zaraženih omicronom, pokazuju Reutersovi podaci.

Naime, 7-dnevni prosjek umrlih od COVID-a u posljednja dva dana bio je 2.592, dok je na vrhuncu zaraze tom varijantom koronavirusa u prosjeku dnevno umiralo 2.674 Amerikanaca.

Usporedbe radi, na vrhuncu vala zaraze delta varijantom koronavirusa, u januaru 2021. godine u prosjeku je dnevno bilo 3.300 umrlih od te bolesti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije