Skandal potresao Bijelu kuću! Trumpov savjetnik tajno se dogovarao s Rusima

Radiosarajevo.ba
Skandal potresao Bijelu kuću! Trumpov savjetnik tajno se dogovarao s Rusima
EPA / Michael Flynn
U noći s ponedjeljka na utorak Bijelu kuću je potresao najveći skandal otkako je Donald Trump izabran za predsjednika SAD-a.

Jedan od njegovih najbližih suradnika Michael Flynn, kojeg je postavio za svog savjetnika za nacionalnu sigurnost, podnio je neopozivu ostavku.

Kako javlja BBC, Flynn je podnio ostavku zbog nedozvoljene komunikacije s ruskim ambasadorom u SAD-u. Naime, kako pišu američki mediji, Flynn je s ruskim ambasadorom navodno tajno dogovarao ukidanje sankcija Rusiji koje su uvedene za vrijeme administracije Baracka Obame. I dok je Flynn u trenutku kada je skandal otkriven tvrdio da to nije istina, sada je sve priznao.

Na njegovo mjesto privremeno je postavljen Keith Kellogg.

Donedavna vršiteljica dužnosti glavne američke državne odvjetnice i ministrice za pravosuđe Sally Yates upozoravala je Bijelu kuću da je Flynn lagao te da bi mogao biti potencijalna meta ruske ucjene, javlja Washington Post.

Prema tvrdnjama iz američkih obavještajnih službi, Flynn je lagao potpredsjedniku Penceu i tvrdio da tema razgovora s ruskim ambasadorom nisu bile sankcije, a navodno su za to znali i neki drugi članovi tadašnjeg Trumpovog tranzicijskog tima.

Na cijelu situaciju reagirala je i Moskva, koja demantira da su Flynn i ambasador Sergej Kisljak dogovarali ukidanje sankcija.

Izvori bliski predsjedniku Trumpu tvrde da ni on nije bio zadovoljan kada je doznao za aferu, piše Index.hr. U razgovorima s članovima svoje administracije navodno je izjavio da bi on bio "jako zabrinut" da je na Flynnovom mjestu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije