Meksiko: Protive se gradnji zida, traže zaštitu sunarodnika u SAD-u

Anadolija
Meksiko: Protive se gradnji zida, traže zaštitu sunarodnika u SAD-u
/ Anadolija
Na desetine hiljada ljudi širom Meksika u nedjelju su organizirali demonstracije protiv politike američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Protesti su organizirani u 20 gradova širom zemlje, a demonstranti su tražili od Trumpa da pokaže poštovanje prema narodu Meksika.

Demonstranti koji su od predsjednika Meksika Enriquea Pene Nieta zahtijevali da zaštiti prava svog naroda, protestirali su protiv Trumpovog plana da podigne zid na granici sa SAD-om, kao i namjere da deportira imigrante.

"Ovdje smo da protestiramo protiv Trumpove odluke o podizanju zida i da podržimo Meksikance koji rade u SAD-u", izjavio je advokat Emiliano Montes de Oca.

Lydia Segovia rekla je kako osuđuju Trumpovu rasističku politiku.

Proteste je organiziralo 80 nevladinih organizacija, a demonstranti sa zastavama u rukama uzvikivali su slogane protiv američkog predsjednika.

Organizirane su protestne šetnje, a demonstracije su okončane nakon intonacije himne Meksika.

Američki predsjednik Donald Trump tokom izborne kampanje više puta je ponovio kako namjerava podići zid na granici s južnim susjedom, a da će troškove projekta platiti Meksiko. Predsjednik Meksika Enrique Pena Nieto nekoliko puta je ponovio kako njegova zemlja to neće uraditi. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije