Godišnjica Islamske revolucije: Iranci zapalili lutku s likom Trumpa

Anadolija
Godišnjica Islamske revolucije: Iranci zapalili lutku s likom Trumpa
/ Anadolija
Građani Teherana danas su zapalili lutku s likom američkog predsjednika Donalda Trumpa tokom obilježavanja 38. godišnjice Iranske revolucije.

Centrala manifestacija je održana na teheranskom Trgu Azadi, gdje se građanima obratio predsjednik Hassan Rouhani. On je rekao kako zemlja neće ostvariti ekonomski napredak bez rješavanja društvenih pitanja.

"Pred nama je dug put. Znamo da naš narod želi bolji život. To je njihovo pravo", rekao je Rouhani koji je ukazao na važnost borbe protiv korupcije.

On je dodao kako u društvu postoji mnogo problema, te istakao nezaposlenost, siromaštvo i povećanje broja razvoda.

"Ukoliko želimo ostvariti ekonomski napredak, moramo se boriti protiv korupcije", smatra Rouhani.

U Iranu se tradicionalno od 1. do 11. februara obilježava godišnjica revolucije. I na ovogodišnjim svečanostima širom zemlje su uzvikivani antiamerički i antiizraelski slogani, a zapaljena je i lutka koja predstavlja američkog predsjednika.

Iranska revolucija, poznata i kao islamska revolucija u Iranu, označava niz masovnih protesta i političkih reformi koji su 1979. godine doveli do svrgavanja monarhije Reze Pahlavija i ustrojstva Irana kao islamske republike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije