Brian Eno: Donald Trump je prava katastrofa

Radiosarajevo.ba
Brian Eno: Donald Trump je prava katastrofa
Brian Eno se na svome Facebooku nedavno oglasio u vezi s novim predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država.

Status je uslijedio nakon intervjua za Guardian u kojem je Eno iznio stavove o Trumpu koje su desničari u SAD-u shvatili kao pohvalne.

Brian Eno napisao je da je Donald Trump prava katastrofa. Legendarni muzičar, producent i mislilac iskoristio je i svoj Facebook kako bi raščistio svaku sugestiju da bi on mogao biti sretan jer je Trump novi predsjednik SAD-a.

U pomenutom intervjuu za Guardian Eno je kazao: „Počeo sam misliti da sam sretan zbog Trumpa, da sam sretan zbog Brexita jer to su nam pravi udarci u stražnjicu, a to nam je bilo potrebno jer inače ne bismo ništa promijenili. Zamislite da je Hillary Clinton pobijedila i mi bismo nastavili živjeti kao i obično, sve bi bilo isto, naslijedila bi sve što je dosad postojalo, čitav mit obitelji Clinton. Ne znam je li to baš budućnost koju želimo. Čini mi se da bi to samo bio put u zastoj, a sada, s Trumpom postoji mogućnost za 'sudar', prilika da zaista razmislimo.“

Osvrnuo se Eno i na naslov intervjua koji glasi – Bili smo u padu 40 godina, Trump je prilika za razmislimo – kazavši kako nije upotrijebio te riječi kako bi iznio pozitivan stav o Trumpu, što su iskoristili mediji u Americi, i da je posve jasno da on ne misli tako, ali je potrebno pročitati tekst i ne izvlačiti zaključke iz naslova.

„Svako upoznat s mojim stajalištima znat će da ne podržavam Trumpa“, napisao je Eno.

„Dakle, kazat ću da bude apsolutno jasno: Mislim da je Donald Trump prava katastrofa. I Brexit je katastrofa. Ono što je još veća katastrofa jeste činjenica da u SAD-u, Velikoj Britaniji i sve više širom svijeta ljudi žive unutar političkih sistema koji mogu proizvesti apsurdne rezultate kakvi su ovi.“

Eno je rekao i da se nada da će Trump raskrinkati samoga sebe i da će otkriti ono što on zapravo jeste i da će javnost otvoreno i nedvosmisleno odbiti njega i sve ono što on jeste – njegovu strašnu politiku, šovinizam, oholost, laži, predrasude i nedostatak plemenitosti.

„U odbijanju Trumpa počet će se urušavati i maligni medijsko-politički sistem koji je s mnogo ljubavi hranio Trumpa.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije