Sjeverna Koreja želi lansirati novi špijunski satelit, SAD tvrdi da je to prijetnja miru

0
Radiosarajevo.ba
Sjeverna Koreja želi lansirati novi špijunski satelit, SAD tvrdi da je to prijetnja miru
Foto: TV Sjeverna Koreja / Ilustracija

Sjedinjene Američke Države zatražile su da se danas održi sastanak Vijeća sigurnosti UN-a na kojem bi se razgovaralo o namjeri Sjeverne Koreje da ove sedmice lansira satelit, rekao je glasnogovornik američke misije.

Sjeverna Koreja pokušala je u srijedu lansirati špijunski satelit koji se sušio zbog nestabilnosti u motoru i napajanju gorivom, što je uznemirilo stanovništvo u Južnoj Koreji i Japanu gdje su bile označene zračne uzbune. 

Washington je osudio taj potez, upozorivši da je Sjeverna Koreja koristila tehnologiju balističkih projektila koje brane rezolucije UN-a i riskirala destabilizaciju u regiji i šire.

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Nakon propalog lansiranja satelita sestra sjevernokorejskog vođe Kim Yo Jong rekla je da će njezina zemlja uskoro staviti u orbitu vojni špijunski satelit, tvrdeći da će Pyongyang povećati svoje nadzorne sposobnosti.

Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je u četvrtak u Tokiju da je "sjevernokorejski opasni i destabilizirajući nuklearni i raketni program prijetnja miru i stabilnosti u regiji".

Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres upozorio je da Pyongyang koristeći tehnologiju balističkih projektila krši rezolucije Vijeća sigurnosti.

Kim Yo Jong rekla je u izjavi da su kritike lansiranja satelita protuslovne jer su Sjedinjene Države već lansirale "na hiljade satelita".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije