Sjeverna Koreja testirala novi podvodni dron s nuklearnim kapacitetima: "Pouzdanost fatalnog napada"

0
Fena
Sjeverna Koreja testirala novi podvodni dron s nuklearnim kapacitetima: "Pouzdanost fatalnog napada"
Foto: TV Sjeverna Koreja / Ilustracija

Sjeverna Koreja izvela je još jedan test drona za podvodni napad s nuklearnim oružjem, javili su državni mediji u subotu, najnoviji u demonstraciji sile protiv Sjedinjenih Država i Južne Koreje.

Sjever je testirao još jednu vrstu bespilotnog podvodnog napadačkog oružja s nuklearnim oružjem pod nazivom "Haeil-2", više od sedmice nakon što je otkrio novi podvodni sistem bespilotnih letjelica nazvan "Haeil-1", što se s korejskog prevodi kao cunami, stvoren da se prikrade radi napada u neprijateljskim vodama.

Analitičari tvrde da Sjeverna Koreja iskazuje svoje raznolike sposobnosti korištenja nuklearne sile protiv Washingtona i Seula, iako su skeptični prema tome da li je podvodno oružje spremno za raspoređivanje.

Bravo, Bosanac: Milan Đurić postigao dva gola protiv Lazija

Bravo, Bosanac: Milan Đurić postigao dva gola protiv Lazija

Tokom testa podvodnog strateškog oružanog sistema od 4. do 7. aprila, državna novinska agencija KCNA javila je da je dron krstario 1000 kilometara podvodne udaljenosti 71 sat i šest minuta, i uspješno je pogodio simuliranu metu.

"Test je savršeno dokazao pouzdanost podvodnog strateškog oružanog sistema i njegovu sposobnost fatalnog napada", navodi KCNA.

Sjeverna Koreja posljednjih je sedmica pojačala vojne aktivnosti, protestujući protiv zajedničkih vojnih vježbi Sjedinjenih Država i Južne Koreje.

Pyongyang je predstavio nove, manje nuklearne bojeve glave i ispalio je interkontinentalnu balističku raketu sposobnu pogoditi ciljeve bilo gdje u Sjedinjenim Državama, prenosi Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije