Sjeverna Koreja: Nastavljene pripreme za lansiranje prvog špijunskog satelita

0
FENA
Sjeverna Koreja: Nastavljene pripreme za lansiranje prvog špijunskog satelita
Foto: Printscreen / YouTube / Lansiranje rakete

Sjevernokorejski vrhovni vođa Kim Jong Un izjavio je da bi trebalo nastaviti s pripremama za planirano lansiranje prvog špijunskog satelita u zemlji kako bi se suprotstavilo, kako ih je nazvao, prijetnjama iz Sjedinjenih Američkih Država i Južne Koreje.

Analitičari tvrde da je vojni satelit dio napora izolirane, nuklearno naoružane države da unaprijedi nadzornu tehnologiju, uključujući bespilotne letjelice, kako bi poboljšala sposobnost napada na ciljeve u slučaju sukoba, javili su državni mediji.

Sjeverna Koreja u decembru je provela ono što je nazvala važnom "završnom fazom" testiranja špijunskog satelita i saopćila je da će završiti pripreme za lansiranje do aprila. U to je vrijeme objavila zrnaste crno-bijele fotografije južnokorejske prijestolnice Seula, za koje navodi da su snimljene tokom testiranja.

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

Tokom posjete službenoj svemirskoj agenciji u utorak, Kim je poručio zvaničnicima da osiguraju da lansiranje bude na vrijeme, a također je naredio da se lansira još niz izviđačkih satelita. Iako tamošnji mediji tvrde da je proizvodnja satelita gotova, nije objavljeno kada će doći do lansiranja.

Kim je izjavio kako je "prirodno" da Sjever razvija svoje vojno odvraćanje, kritikujući raspoređivanje američkih strateških sredstava u regiji kao pokušaj "da se Južna Koreja pretvori u naprednu bazu za agresiju i arsenal za rat".

Najmoćnije svjetske flote odvojene nekoliko kilometara: Organizuju vojne vježbe i pokazuju mišiće

Najmoćnije svjetske flote odvojene nekoliko kilometara: Organizuju vojne vježbe i pokazuju mišiće

Glavni sekretar japanske vlade Hirokazu Matsuno izjavio je da bi, čak i da ga Pyongyang nazove satelitom, svako sjevernokorejsko lansiranje koje uključuje tehnologiju balističkih projektila predstavljalo jasno kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Fotografija državnih medija prikazuje Kima, u pratnji kćerke, kako razgovara sa zvaničnicima ispred mutne slike navodnog satelita.

Sjeverna Koreja posljednjih je mjeseci poduzela niz testiranja projektila i oružja, a nedavno je testirala novu interkontinentalnu balističku raketu na čvrsto gorivo. Pyongyang je prijetio "praktičnijom i ofanzivnijom" akcijom protiv Južne Koreje i SAD-a, vježbama i odbijanjem javljanja na međukorejske vruće linije.

Kim Dong-yup, profesor na Univerzitetu za sjevernokorejske studije, rekao je da Sjeverna Koreja želi koristiti satelite kako bi pokušala osigurati informacije u realnom vremenu potrebne za napadanje ciljeva kada mobilizira svoje rakete i druge nuklearne sisteme isporuke.

Sjeverna Koreja je imala više pokušaja lansiranja satelita za "posmatranje Zemlje", od kojih su dva bila uspješno kansirana u orbitu, uključujući posljednji 2016. godine.

Međunarodni posmatrači naveli su kako se činilo da je satelit pod kontrolom, ali je trajala rasprava o tome je li Sjever slao ikakve prenose.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije