Sjeverna Koreja razmatra testiranje H-bombe

Fena
Sjeverna Koreja razmatra testiranje H-bombe
Sjeverna Koreja bi mogla testirati razorno nuklearno oružje iznad Tihog okeana kao odgovor na prijetnje američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Upozorio je to u petak sjevernokorejski ministar vanjskih poslova, nakon što je Kim Jong-un zaprijetio Trumpu nazvavši ga "poremećenom senilnom budalom".

Ri Yong-ho se obratio novinarima u New Yorku kratko nakon što je sjevernokorejski vođa u dosad nezabilježenom obraćanju na televiziji Trumpa optužio da je "poremećen" i zaprijetio da će skupo platiti za svoje prijetnje, javlja CNN.

Ri je izjavio da bi Sjeverna Koreja mogla razmotriti testiranje hidrogenske bombe nezapamćene snage iznad Tihog okeana.

On je novinarima kazao da ne zna šta tačno Kim misli o tome.

Kako izvještava Reuters, Kim nije precizirao kakve će mjere poduzeti protiv Sjedinjenih Američkih Država ili Trumpa.

"Ja ću svakako i definitivno ukrotiti vatrom poremećenu senilnu američku budalu", rekao je Kim u saopćenju koje je prenijela državna novinska agencija KCNA.

Ova oštra retorika Pyongyanga uslijedila je nakon što je Trump u govoru na Generalnoj skupštini UN-a zaprijetio da će "potpuno uništiti" Sjevernu Koreju.

Trump nije ostao dužan Kimu, napisavši na Twitteru u petak: "Sjevernokorejski Kim Jong-un, koji je očito luđak kojem ne smeta da ubija ili izgladnjuje vlastiti narod, bit će testiran kao nikada prije!"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije