Sjeverna Koreja lansira raketu koja može pogoditi Los Angeles

Radiosarajevo.ba
Sjeverna Koreja lansira raketu koja može pogoditi Los Angeles
Stručnjaci su za CNN objasnili su da bi sjevernokorejska raketa mogla pogoditi Los Angeles, kao i da ima domet sve do New Yorka i Bostona.

Interkontinetalna balistička raketa koju je jučer testirala Sjeverna Koreja izgleda kao da bi mogla imati domet dovoljan da pogodi sve velike gradove u SAD-u, tvrde američki stručnjaci, prenosi CNN.

Navodi se da kombinacija američkih, južnokorejskih i japanskih analiza lansiranja rakete iz Mupjongnija, u blizini granice Sjeverne Koreje s Kinom, ukazuju da je ona letjela oko 45 minuta, da je dostigla visinu od 3.700 kilometara i dosegla daljinu od 1.000 kilometara.

"Kada bi ta raketa bila ispaljena standardnom putanjom koja je ravnija, američki gradovi poput Los Angelesa, Denvera i Chicaga bili bi joj lako u dometu, a moguće da bi bila u stanju da dosegne sve do New Yorka i Bostona" izjavio je stručnjak za rakete David Reit.

Američki predsjednik Donald Trump osudio je Sjevernu Koreju zbog lansiranja rakete poručivši da će to još više izolovati Pjongjang, a da će SAD preduzeti sve mjere da osiguraju sigurnost.

"SAD odbacuju tvrdnje Pjongjanga da će ti testovi i to oružje osigurati sigurnost Sjeverne Koreje. U stvarnosti oni imaju suprotan efekt", naveo je Trump u saopćenju.

Dodao je da ovo oružje i testovi još više izoliraju Sjevernu Koreju, slabe njenu ekonomiju i lišavaju njen narod, prenosi AFP. 

"SAD će preduzeti sve neophodne korake da osiguraju sigurnost Amerike i zaštiti naše zaveznike u regionu", rekao je Trump nakon što je Sjeverna Koreja lansirala balističku raketu.

To je, prema njegovim riječima, samo posljednji bezobzirni i opasni potez sjevernokorejskog režima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije