Sjeverna Koreja ispalila više od 200 granata: Južna Koreja evakuisala stanovništvo s Yeonpyeonga

0
Radiosarajevo.ba
Sjeverna Koreja ispalila više od 200 granata: Južna Koreja evakuisala stanovništvo s Yeonpyeonga
Foto: EPA / Nuklearna raketa Sjeverne Koreje

Sjeverna Koreja je izvršila više od 200 granatiranja sa svoje zapadne obale prema južnom ostrvu Yeonpyeong, koje se nalazi u Južnoj Koreji, saopštila je vojska Seula. Nakon ovog događaja, Južna Koreja je izdala upozorenje o evakuaciji civila na ostrvu i odmah odlučila odgovoriti artiljerijskom vježbom u blizini ostrva kao odgovor na sjevernokorejsku paljbu.

Jug je osudio ovaj potez, nazvavši ga "provokativnim činom". Također je visoki zvaničnik izjavio da iako je riječ o sjevernokorejskom "pomorskom udaru", nije izveden oružjem Sjeverne Koreje.

Artiljerijske granate ispaljene u petak između 9 i 11 po lokalnom vremenu nisu ušle na teritoriju Južne Koreje, jer su sve pale u tampon zonu između dvije zemlje. Južnokorejski združeni štabovi su izjavili da incident nije nanio nikakvu štetu narodu ili vojsci, ali su dodali da taj čin "ugrožava mir na Korejskom poluostrvu i podiže tenzije.

Lijepi prizori delfina u Dubrovniku

Lijepi prizori delfina u Dubrovniku

Sjevernokorejska artiljerija je već 2010. godine nekoliko puta pucala na ostrvo Yeonpyeong, pri čemu je ubijeno četiri osobe. Posljednji incident dogodio se mjesecima nakon što je Sjeverna Koreja u potpunosti suspendovala vojni sporazum s Južnom Korejom u cilju smanjenja tenzija.

Nakon toga, Pjongjang je izjavio da će povući sve mjere "poduzete za sprječavanje vojnih sukoba u svim sferama, uključujući kopno, more i zrak", te rasporediti "moćnije oružane snage i novu vojnu opremu" u pograničnom području.

SAD i Južna Koreja rade planove za nuklearnu odbranu protiv Sjeverne Koreje

SAD i Južna Koreja rade planove za nuklearnu odbranu protiv Sjeverne Koreje

Međutim, Sjeverna Koreja je prekršila pakt više puta u protekle dvije godine, lansirajući projektile i ispaljujući artiljerijske metke u more prema Jugnu. Posljednji put kada je Sjeverna Koreja ispalila artiljerijske granate u more bilo je u decembru 2022. godine, a samo u toj godini zabilježeno je devet takvih incidenata.

Ostrvo Yeonpyeong, dom vojne baze i malog civilnog stanovništva od oko 2.000 ljudi, nalazi se 3 km od sporne morske granice u Žutom moru i 12 km od obale Sjeverne Koreje, ali na teritoriji Južne Koreje. Ovo ostrvo je bilo poprište međukorejskih pomorskih sukoba tokom godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije