SAD i Južna Koreja rade planove za nuklearnu odbranu protiv Sjeverne Koreje

0
Hina
SAD i Južna Koreja rade planove za nuklearnu odbranu protiv Sjeverne Koreje
Foto: EPA / Raketa / Ilustracija

Sjedinjene Američke Države i Južna Koreja do sredine iduće godine planiraju izraditi zajedničke smjernice o strategiji nuklearne odbrane i uspostaviti integrirani sistem za odvraćanje sjevernokorejskog nuklearnog oružja, objavila je jutros, 16. decembra, novinska agencija Yonhap.

Washington i Seul odlučili su do iduće godine dovršiti sveobuhvatne smjernice o tome kako zajedno obuzdati i odgovoriti na nuklearnu prijetnju Pjongjanga, objavio je Yonhap, citirajući Kim Tae-Hyoa, zamjenika južnokorejskog savjetnika za nacionalnu sigurnost koji je razgovarao s novinarima u SAD-u.

Očekuje se da će smjernice uključivati metode razmjene osjetljivih informacija oko nuklearnog oružja Sjeverne Koreje, proces konzultacija u slučaju nuklearne krize i komunikacijske kanale u stvarnom vremenu između čelnika dvije zemlje, kao i da će se SAD i Južna Koreja iduće godine uključiti u zajedničke vojne vježbe nuklearnih operacija, piše Yonhap.

Autobus sa Vučićem i Dodikom se zaglavio: Ostali ukopani u blatu, morali da izađu

Autobus sa Vučićem i Dodikom se zaglavio: Ostali ukopani u blatu, morali da izađu

Sjeverna Koreja razvila je i testirala niz balističkih projektila koji mogu doseći ciljeve u Južnoj Koreji, Japanu i na kopnu SAD-a.

Kim je jučer, 15. decembra, rekao i da bi mogla testirati i interkontinentalni balistički projektil (ICBM) ovog mjeseca, što je nuklearna prijetnja bez obzira na domet jer može nositi nuklearnu bojevu glavu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije