Oštra reakcija SAD: "Sjeverna Koreja će platiti zbog slanja oružja Rusiji"

2
Hina
Oštra reakcija SAD: "Sjeverna Koreja će platiti zbog slanja oružja Rusiji"
Foto: EPA / Sjeverna Koreja / Ilustracija

Pregovori o kupoprodaji oružja između Rusije i Sjeverne Koreje aktivno napreduju, rekao je američki dužnosnik te upozorio sjevernokorejskog vođu Kim Jong-una da će njegova zemlja platiti zbog slanja oružja Moskvi koje će upotrijebiti u Ukrajini.

"Slanje oružja Rusiji neće se dobro odraziti za Sjevernu Koreju i platit će zbog ovog u međunarodnoj zajednici", rekao je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan novinarima u Bijeloj kući.

Američki dnevnik New York Times (NYT) objavio je u ponedjeljak, 4. septembra, pozivajući se na američke i savezničke izvore, da Kim planira u septembru posjetiti Rusiju kako bi s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom razgovarao o mogućnosti prodaje oružja za rat u Ukrajini. Kremlj je ranije u utorak, 5. septembra, rekao da nema "ništa za reći" vezano uz te navode.

Isak odgovorio Cvijanović: "Ženo s američke crne liste, poznata si kao političarka sklona lažima"

Isak odgovorio Cvijanović: "Ženo s američke crne liste, poznata si kao političarka sklona lažima"

Kim očekuje da će se pregovori o oružju nastaviti, rekao je Sullivan, uključujući na razini vođa, a "možda čak i uživo".

"Nastavili smo smanjivati industrijsku bazu ruske obrane", kazao je Sullivan dodavši da se Moskva sada okreće bilo kojem izvoru koji može pronaći za opremu poput municije.

"Nastavit ćemo pozivati Sjevernu Koreju da se pridržava svojih javnih obaveza da neće slati oružje Rusiji koje će na koncu ubijati Ukrajince", poručio je Sullivan.

Rusija i Sjeverna Koreja nedavno su se zauzele za jačanje vojnih veza, ali Sjeverna Koreja negiraju da trguje oružjem s Rusijom.

Južnokorejska novinska agencija Yonhap objavila je, pozivajući se na južnokorejsku obavještajnu službu, da je Šojgu tokom posjete Sjevernoj Koreji predložio sjevernokorejskom čelniku Kim Jong-unu da njihove zemlje održe pomorsku vježbu zajedno s Kinom.

Šojgu je, prema tim izvorima, pokušao uvjeriti Pjongjang da proda topničku uniciju Rusiji. Dužnosnik sjevernokorejskog ministarstva odbrane je u novembru rekao da Pjongjang "nikada nije imao 'pregovore o naoružanju' s Rusijom" niti "planira to činiti u budućnosti".

NYT piše da bi Moskva dobila topničku municiju i protutenkovske rakete od Pjongjanga, a Kim bi zauzvrat dobio visoku tehnologiju za satelite te za podmornice na nuklearni pogon i pomoć u hrani, prenosi agencija AFP.

Washington upozorava da bi takvi sporazumi kršili rezolucije Vijeća sigurnosti, koje je nametnulo niz sankcija Sjevernoj Koreji. Sjeverna Koreja izvela je šest nuklearnih testiranja od 2006. i zadnjih godina testirala je razne projektile, ali rijetko održava vojne vježbe sa svojim susjedima.

Dok je izolacija Rusije zbog njenog rata u Ukrajini rasla, Sjeverna Koreja postajala je sve važnija za Rusiju, prema političkim analitičarima. SAD je u augustu uveo sankcije za tri osobe koje je optužio zbog povezanosti sa sporazumima o oružju između Sjeverne Koreje i Rusije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije