Sjeverna Koreja napravila ono čega su se svi pribojavali: Reagirali Japan i Južna Koreja

2
Radiosarajevo.ba
Sjeverna Koreja napravila ono čega su se svi pribojavali: Reagirali Japan i Južna Koreja
Foto: EPA-EFE / Balistička raketa / Ilustracija

Sjeverna Koreja ispalila je u nedjelju, 17. decembra, neidentificirani tip balističkog projektila, saopćile su japanska obalna straža i južnokorejska vojska.

Projektil je lansiran prema moru s istočne obale Sjeverne Koreje, prema glavnom stožeru južnokorejske vojske. Detalji trenutno nisu poznati. 

Lansiranje je uslijedilo nakon upozorenja dužnosnika u Seoulu i Tokiju da se nuklearno naoružana Sjeverna Koreja priprema za probno ispaljivanje projektila, uključujući jedan od svojih interkontinentalnih balističkih projektila najvećeg dometa ovoga mjeseca.

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Seoul i Washington upozorili su u subotu, 16. decembra, Sjevernu Koreju da će svaki nuklearni napad na Sjedinjene Države i Južnu Koreju značiti i kraj sjevernokorejskog režima. Vijeće sigurnosti UN-a rezolucijama je osudilo aktivnosti Sjeverne Koreje s balističkim projektilima, ali ih Pjongjang brani kao suvereno pravo na samoodbranu.

Seoul i Washington sudjelovali su u petak, 15. decembra, na drugom zasjedanju Savjetodavne nuklearne grupe u Washingtonu ustanovljene radi nuklearnog odvraćanja u slučaju sukoba sa Sjeverom.

Testiranje je obavljeno u nedjelju u spomen na 17. decembra 2011. kada je umro Kim Jong Il, bivši sjevernokorejski vođa,  otac današnjeg vođe Kim Jong Una.

Ponovo drama u Crvenom moru: Britanski razarač oborio napadački dron

Ponovo drama u Crvenom moru: Britanski razarač oborio napadački dron

ani je Sjeverna Koreja objavila novu doktrinu po kojoj je njezin status nuklearne sile "nepovratan" i što joj dopušta da izvede preventivni nuklearni udar u slučaju prijetnje opstojnosti njezina režima.

U septembru je Pjongjang čak upisao status nuklearne države u svoj ustav. U novembru je Sjeverna Koreja uspjela u orbitu postaviti špijunski vojni satelit koji će je, kako tvrdi, opskrbljivati snimkama američkih te južnokorejskih vojnih postrojenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije