Sjećate se bebe iz Afganistana koja je prebačena preko žice? Zna se gdje je završila

0
Radiosarajevo.ba
Sjećate se bebe iz Afganistana koja je prebačena preko žice? Zna se gdje je završila
Printscreen / Beba iz Afganistana na aerodromu u Kabulu

Snimak bebe koju roditelji predaju američkom marincu preko bodljikave žice aerodroma u Kabulu obišla je svijet.

Snimak je nastala u jeku masovne evakuacije američkih snaga i svih saradnika koji su godinama radili za zapadne zemlje tokom vojne misije u Afganistanu nakon što su talibani preuzeli vlast, piše Večernji list.

Kako prenose američki mediji, tročlana porodica sada živi zajedno u Arizoni, a medijima su otkrili detalje drame koja se odvijala na dan kad je snimka nastala.

Masakr koji je zgrozio svijet: Danas 31. godišnjica od '48 sati pepela i krvi' u Ahmićima

Masakr koji je zgrozio svijet: Danas 31. godišnjica od '48 sati pepela i krvi' u Ahmićima

Cijeli mjesec otac Hameed živio je na aerodromu u Kabulu gdje je pomagao američkim marincima u evakuaciji.

Nije mogao napustiti zaštićeno područje pa stoga nije mogao ni upoznati ili uzeti svoju novorođenu bebu. Uspio je tek nazvati svoju suprugu Sadiju nakon što je prošla težak porođaj.

"Dobili smo informaciju da su ljudi ubijani ili nestajali. S obzirom na to da sam bio povezan s vojskom, znao sam da je moj dom sljedeća meta. Nije bilo pitanje hoće li, nego kada će", ispričao je.

Marincu koji se nalazio na vozilu uz ogradu bodljikave žice pokazao je svoju bebu.

"Rekao mi je da je može jedino podići preko bodljikave žice, ali da može biti povrijeđena. Rekao sam mu da ću riskirati. Radije bih da se povrijedi nego da umre", kazao je Hameed.

Nekoliko sati kasnije, nakon što je Sadia uspjela proći kroz ogradu, Hameed je otišao potražiti svoju bebu. Kasnije tog dana svi troje ukrcani su u avion koji je polijetao iz Kabula i evakuirani s ostalima.

"Srce mi se slomilo, ja sam bio unutra i imao sam nekoga da prebaci moju kćer preko žice. Bilo je na tisuće drugih koji nisu imali tu priliku", rekao je Hameed.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije