Nove fotografije / Pogledajte kako sada izgleda aerodrom u Kabulu

31. 08. 2021. u 19:51:00 AA

Shares: 0

Ekipa Anadolu Agency (AA) iznutra je snimila međunarodni aerodrom "Hamid Karzai" u Kabulu, koji je nakon 20-godišnje okupacije Sjedinjenih Američkih Država (SAD) došao pod kontrolu talibana.

Talibani, koji sada kontrolišu aerodrom, otvorili su vrata njegova predstavnicima medija, dan nakon što je SAD potvrdio da je evakuacija američkih trupa iz te zemlje zvanično okončana.

Tokom obilaska predstavnika medija moglo se primijetiti da su talibanske snage poduzele visoke sigurnosne mjere u i oko samog aerodroma.

Na aerodromu je moguće vidjeti brojne putničke avione, ali isto tako i značajnu štetu na zgradi terminala.

Primijećeno je kako talibanske snage, koje sad brinu za sigurnost aerodroma, koristile neka vojna vozila koja su ostavili američki vojnici.

Značajne količine različitih stvari su ostale razbacane po aerodromu iza Afganistanaca koji su pokušali napustiti zemlju nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad glavnim gradom Kabulom.

U razgovoru s novinarom AA, dužnosnici su potvrdili da su tragovi metaka na avionima na aerodromu uzrokovani vatrom koju su otvorili američki vojnici.

Još nije poznato kada će se aerodrom, koji je od vitalnog značaja za međunarodnu povezanost Afganistana, otvoriti za letove.

Američka administracija se 29. februara ove godine obavezala povući sve svoje trupe iz Afganistana do 1. maja 2021., u sklopu sporazuma s talibanima u Dohi, glavnom gradu Katara.

Međutim, američki predsjednik Joe Biden, koji je preuzeo dužnost 20. januara 2021, najavio je da povlačenje neće stići do pomenutog roka, a zatim najavio da će biti završeno do godišnjice napada 11. septembra.

Zauzevši glavni grad Kabul, talibani su preuzeli kontrolu nad gradom bez sukoba nakon što je predsjednik Ashraf Ghani napustio zemlju 15. avgusta.

Povlačenje američkih snaga iz Afganistana je završeno, potvrdio je sinoć komandant Centralne komande Sjedinjenih Američkih Država (CENTCOM) general Kenneth McKenzie.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA