Sin Joea Bidena na sudu će priznati krivicu: Oglasili se i američki predsjednik i njegova supruga

0
Radiosarajevo.ba
Sin Joea Bidena na sudu će priznati krivicu: Oglasili se i američki predsjednik i njegova supruga
Foto: EPA-EFE / Joe i Hunter Biden

Hunter Biden, sin američkog predsjednika Joea Bidena, priznat će krivicu za dva porezna prekršaja, a sklopio je dogovor sa saveznim tužiteljima u vezi s optužbom za oružje, potvrdilo je danas, 20. juna 2023, tamošnje Ministarstvo pravosuđa.

Nagodba o priznanju krivice mogla bi imati velikog odjeka u vezi s predsjedničkim izborima u SAD-u, koji će se održati 2024.

Optužbe su detaljno navedene u kaznenom podnesku pred Okružnim sudom SAD-a u Delawareu, gdje je američki državni tužitelj David Weiss - imenovao ga je Donald Trump - provodio istragu koja je jedno vrijeme istraživala optužbe za pranje novca, strano lobiranje i druge potencijalne optužbe.

Saobraćajna nesreća kod Sarajeva: Stvorene gužve na ovoj dionici

Saobraćajna nesreća kod Sarajeva: Stvorene gužve na ovoj dionici

Odvjetnik Huntera Bidena, Christopher Clark, rekao je u izjavi da će dogovor sa saveznim tužiteljima "riješiti" dugotrajnu kaznenu istragu Ministarstva pravosuđa protiv predsjednikova sina.

"Hunter će preuzeti odgovornost za dva slučaja prekršajnog propusta u podnošenju plaćanja poreza u roku u skladu sa sporazumom o priznanju krivnje", rekao je Clark. "Vlada će također podnijeti optužnicu za vatreno oružje, koja će biti predmet prethodnog diverzionog sporazuma, a neće biti predmet sporazuma o priznanju krivnje. Znam da Hunter vjeruje da je važno preuzeti odgovornost za ove pogreške koje je napravio tokom 'perioda previranja i ovisnosti' u svom životu. Veseli se nastavku oporavka i kretanju naprijed."

U kratkom priopćenju, Bijela kuća je rekla da Bidenovi "vole svog sina".

Sin američkog predsjednika otvoreno o ovisnosti i porodičnom životu

Sin američkog predsjednika otvoreno o ovisnosti i porodičnom životu

"Predsjednik i prva dama vole svog sina i podržavaju ga dok nastavlja iznova graditi svoj život. Nećemo imati daljnjih komentara”, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Ian Sams.

O svemu se oglasio i bivši američki predsjednik Donald Trump, koji je kritizirao sporazum o priznanju krivice: "Vau! Korumpirano Bidenovo Ministarstvo upravo je raščistilo stotine godina kaznene odgovornosti dajući Hunteru Bidenu običnu 'saobraćajnu kaznu'. Naš sistem je povaren!"

Pregovori za postizanje nagodbe o priznanju krivice intenzivirali su se posljednjih sedmica. Odvjetnički tim Huntera Bidena tražio je sastanak s Ministarstvom pravosuđa u aprilu, kojem je prisustvovao i Weiss i na kojem su odvjetnici Huntera Bidena održali prezentaciju u kojoj su detaljno objasnili zašto smatraju da Hunter Biden ne bi trebao biti optužen. Dio njihovih argumenata uključivao je da je Hunter Biden platio dugovani porez, uključujući kazne.

Istraga vatrenog oružja i porezne prijave

Tužitelji su ispitivali incident iz 2018. u kojem je vatreno oružje u vlasništvu Huntera Bidena završilo tako što ga je njegova tadašnja djevojka bacila u kontejner u Wilmingtonu, rekla je osoba upućena u tu stvar. Hunter Biden je u intervjuima za medije 2021. priznao da je ovisan o drogama, što je povećalo mogućnost da je prekršio savezni zakon kada je kupio vatreno oružje.

Američki savezni zakon, naime, zabranjuje kupovinu vatrenog oružja bilo kome ko koristi ili je ovisan o ilegalnim drogama, a CNN je ranije javio da savezni tužitelji razmatraju moguće optužbe povezane s davanjem lažne izjave u vezi s kupnjom oružja.

U međuvremenu, Zastupnički dom pod kontrolom republikanaca pomno ispituje financijske poslove Huntera Bidena i istražuje način na koji Ministarstvo pravosuđa vodi istragu, kao i bilo kakvu umiješanost drugih članova obitelji Biden u poslove s inostranstvom.

Biden posjetio grob svoje prve supruge: Ni nakon 49 godina nije je zaboravio

Biden posjetio grob svoje prve supruge: Ni nakon 49 godina nije je zaboravio

Pravni problemi Huntera Bidena dolaze u pozadini osobnih problema s kojima se suočavao, od kojih je mnoge opisao u svojim memoarima iz 2021. Junter Biden je otvoreno govorio o borbi s ovisnošću o alkoholu i drogama. Njegov 24-godišnji brak završio je razvodom 2017, a njegova bivša supruga ga je optužila da pretjerano troši na alkoholna pića i striptiz klubove; te 2017. je priznao i vezu s udovicom svog pokojnog brata Beaua. Hunter Biden ponovno se oženio 2019. i ima dijete sa suprugom Melissom Cohen.

Dok je Trump pokušavao staviti Huntera Bidena u fokus kampanje 2020, Joe Biden je rekao da je ponosan na korake koje je njegov sin napravio u borbi s ovisnošću. Iznio je sličnu obranu u intervjuu za CNN prošle godine, rekavši Jakeu Tapperu da je "ponosan" na svog sina jer je bio iskren u vezi s njegovom borbom s ovisnošću o drogama.

"Ovo je klinac koji se – ne klinac, on je odrastao čovjek – navukao, kao što se mnogim obiteljima dogodilo, navukao se na drogu. On je to prevazišao. Uspostavio je novi život", rekao je Joe Biden.

Nakon što je izabran, Joe Biden obećao je da se neće miješati u donošenje tužiteljskih odluka Ministarstva pravosuđa. "Neću im govoriti što moraju i što ne moraju raditi. To nije moja uloga – to nije moje ministarstvo . To je Ministarstvo pravosuđa američkog naroda."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije