... / Biden posjetio grob svoje prve supruge: Ni nakon 49 godina nije je zaboravio

19. 12. 2021. u 17:40:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Američki predsjednik Joe Biden posjetio je groblje u svom rodnom gradu Wilmingtonu u državi Delaware gdje su pokopane njegova prva supruga Neilia i njihova 13-mjesečna kćerkica Naomi koje su život izgubile u saobraćajnoj nesreći prije 49 godina.

Uz njega su bile prva dama Jill Biden i njihova kći Ashley.

Danas jedan od najmoćnijih ljudi na svijetu, Biden je izgradio zavidnu političku karijeru, no u privatnom životu mu nije išlo ni približno tako dobro. Doživio je  jako bolne gubitke.

Biden se u svoju prvu suprugu zaljubio na prvi pogled. Bio je tad tek na početku fakulteta i upoznao ju je tokom putovanja na Bahame. Ugledao ju je kako se sunča u jednom ekskluzivnom resortu na plaži.

"Kad se okrenula prema meni, vidio sam da ima predivan osmjeh i divne zelene oči. Bila je obasjana popodnevnim suncem i nije imala ni jednu manu", napisao je Biden u svojim memoarima 'Promises to Keep'.

Brzo su se zaljubili i postali par, a na njihovom vjenčanju u avgustu 1966. niko nije ni slutio da će ova ljubav biti okončana tragedijom samo šest i pol godina kasnije.

Dok je Joe kretao u političku karijeru, Neilia je rodila njihovo troje djece Josepha Beaua Bidena III. (1969), Roberta Huntera Bidena (1970.) i Naomi Amy Biden (1971.).

1972. godine počeo je Bidenov strelovit uspjeh u politici kad je postao druga najmlađa osoba koja je ikad izabrana u Senat, ali iste godine se dogodila i nesreća koja je sve promijenila. 18. decembra Joe je otputovao u Washington, a Neilia se uputila u božićni šoping, piše Story.hr.

S njom je u automobilu bilo sve troje njihove djece kad se provezla pokraj znaka za zaustavljanje i izletjela pred kamion koji je vozio punom brzinom. Obitelj su izvukli iz uništenog automobila i prevezli u bolnicu, no za Neiliu i 13-mjesečnu Amy bilo je prekasno. Proglašene su mrtvima na dolasku. Sinovi su imali više sreće, Beau je završio sa slomljenom nogom, a Hunter s napuklom lubanjom.

Joe je kasnije u svojim memoarima napisao da je odmah znao da se nešto užasno dogodilo kad je vidio svoju sestru kako se javlja na telefon u uredu. Kad mu je rekla da bi se trebali vratiti kući jer se dogodila nesreća.

Kad su se vratili u Wilmington njegove najstrašnije sumnje su bile potvrđene. Napisao je kako je čak razmišljao o samobistvu, no nije mogao napustiti svoje sinove nakon što su izgubili majku i sestru. Pisao je kako je bio bijesan i tužan, no kako su mu pomogli njegovi kolege iz Senata i njegova porodica, a spasilo ga je što se fokusirao na oporavak sinova.

1975. upoznao je Jill Biden, a upravo su dječaci bili ti koji su ga potaknuli da je zaprosi. Vjenčali su se 1977., a prije toga je Joe upitao svoju zaručnicu kako to da je spremna vezati se za njega kad zna da još ima osjećaje prema pokojnoj ženi.

"Neko ko je bio sposoban za tako duboku ljubav jednom, može to biti ponovo", odgovorila mu je, a Joe je kasnije napisao da je tad shvatio kako mu je pomogla Jillina ljubav: "Dala mi je dozvolu da opet budem ono što jesam".


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA