Šef WHO-a: Koronavirus će još dugo biti tu, dovoljno smo rano upozorili svijet

Radiosarajevo.ba
Šef WHO-a: Koronavirus će još dugo biti tu, dovoljno smo rano upozorili svijet
Foto: Xinhua / Tedros Adhanom Ghebreyesus

Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), danas je na presici u Ženevi upozorio da će koronavirus još dugo biti među ljudima, a pritom je branio sebe i organizaciju koju predstavlja od kritika koje primaju posljednjih sedmica.

Naime, WHO se optužuje kako je prekasno izvijestio ostatak svijeta o koronavirusu te da je organizacija prikrivala činjenice štiteći kineske interese.

Za Kinu se vjeruje kako je broj zaraženih i mrtvih od koronavirusa puno veći nego što su tamošnje vlasti prijavile. SAD je počeo istraživati koliko je "kinocentrična" Svjetska zdravstvena organizacija tijekom ove pandemije doista bila i što je sve sakrila od javnosti.

Dok se taj proces ne završi predsjednik SAD-a Donald Trump je ukinuo financiranje organizacije. SAD godišnje uvjerljivo najviše uplaćuje WHO-u (više od 500 miliona dolara, podsjeća Index).

"Kada pogledamo stvari unazad mislim da smo dovoljno rano upozorili svijet i države su se imale vremena pripremiti. Bilo je dovoljno vremena za pripremu. Prvo upozorenje smo poslali kada je bilo 82 zaraženih u svijetu bez smrtnih slučajeva. To smo napravili 30. januara i od tada je prošlo gotovo tri mjeseca."

Iz SAD-a se najviše poziva da Ghebreyesus podnese ostavku, ali puno država je pohvalilo rad WHO-a ocijenivši njihov doprinos u ovakvim vremenima vitalnim. Kada je upitan o mogućoj ostavci Ghebreyesus je kratko odgovorio: "Nastavit ću raditi dan i noć kako bih spašavao živote", rekao je novinarima u Ženevi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije