Direktor WHO za BiH optimističan: Predviđamo tri scenarija za dalje

Radiosarajevo.ba
Direktor WHO za BiH optimističan: Predviđamo tri scenarija za dalje
Printscreen / Dr. Victor Olsavszky

Dr. Victor Olsavszky, direktor Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u Bosni i Hercegovini, obratio se na konferenciji za medije.

On je bio na konferenciji za medije zajedno sa Alenom Šeranićem, ministrom zdravlja u manjem bh. entitetu.

"Pratimo pandemijsku situaciju u svijetu, posebno u Bosni i Hercegovini. Mjere koje su poduzete su pokazale se efikasnim i sada imamo ispravljanje krivulje u smislu kretanja koronavirusa", bile su prve riječi Olsavszkyja.

Najavio je i tri moguća scenarija za dalje.

"Već smo počeli da razgovaramo o daljnjem razvoju. Jutros smo imali sastanak s ministrom Šeranićem. Mi predviđamo tri scenarija; potpuni prekid prenošenja virusa, talasi koji se ponavljaju i kontinuirana transmisija niskog intenziteta. Smatramo da je drugi scenario najrealniji", dodao je Olsavszky.

Jedna od tema je bila i značaj vakcinacije.

"Sljedeće je međunarodna sedmica imunzacije, treba održati stopu imunizacije i kako to izvesti. Cijeli svijet sada može vidjeti koliko je bitna vakcinacija". kazao je Olsavszky.

On je podsjetio da WHO nije tu samo da daje preporuke, nego sarađuje i uči.

"U toku su studije i tražimo dva do tri kandidata za vakcinu. Nadamo se da ćemo uspjeti da razvijemo vakcinu za godinu dana", naglasio je Olsavszky.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije