Glasnogovornik WHO Tarik Jašarević o COVID-19: Duboko smo zabrinuti

Radiosarajevo.ba
Glasnogovornik WHO Tarik Jašarević o COVID-19: Duboko smo zabrinuti
Foto: AA / Tarik Jašarević

Glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tarik Jašarević kazao je u razgovoru za Radiosarajevo.ba da su u toj svjetskoj organizaciji duboko zabrinuti zbog sve većeg broja zemalja koje prijavljuju slučajeve novog soja koronavirusa (COVID-19).

 Piše: F. V.

Upitan da prokomentira situaciju u Bosni i Hercegovini i Zapadnom Balkanu, te eventualne procjene organizacije WHO u pogledu ovog dijela svijeta, Jašarević napominje da "širenje virusa nije moguće predvidjeti, jer je ovo nova bolest s mnogim nepoznanicama."

"Duboko smo zabrinuti zbog sve većeg broja zemalja koje prijavljuju slučajeve, posebno onih sa slabijim zdravstvenim sustavom. Međutim, ova epidemija prijeti svakoj zemlji; kako bogatoj tako i siromašnoj. Kao što smo rekli, čak i zemlje s visokim prihodima trebale bi očekivati iznenađenja. Rješenje je agresivna spremnost", ističe Jašarević za naš portal.

Dodao je da WHO poziva sve zemlje da se pripreme za potencijalni dolazak COVID-19.

"Zemlje to mogu učiniti tako što će pripremiti sustave za reagiranje u izvanrednim situacijama; povećati kapacitete za otkrivanje i zbrinjavanje pacijenata; osigurati da bolnice imaju prostor, zalihe i potrebno osoblje, te  razviti spasilačke medicinske intervencije."

Jašarević je podsjetio na raniji stav WHO u pogledu širenja COVID-19:

"Kina i druge zemlje dokazuju da širenje virusa može biti usporeno i da se može utjecati na smanjenje upotrebe univerzalno primjenjivih akcija, poput rada unutar društva na identificiranju bolesnih osoba, zbrinjavanja, praćenja kontakata, pripreme bolnica i klinika u slučaju porasta broja pacijenata i osposobljavanje zdravstvenih radnika. WHO poziva sve zemlje da nastave djelovati na ograničavanju broja slučajeva i usporavanju širenja virusa. Svaki napor da se suzbije virus i uspori širenje spašava živote. Ovi napori daju zdravstvenim sustavima i cijelom društvu potrebno vrijeme da se pripreme, a naučnici, istraživači, mogu i više identificirati učinkovite tretmane i razviti cjepiva. Dopuštanje nekontroliranog širenja ne bi trebalo biti izbor nijedne vlade, jer će naštetiti ne samo građanima te zemlje, već i utjecati na druge zemlje.

Upitan u pogledu mogućnosti skorog zaustavljanja pandemije, te na  jasno pitanje koliko dugo ovo može potrajati, Jašarević podsjeća na izjavu WHO od 9. marta. Generalna direkcija WHO-a je tada izjavila:

"Sada kada je virus uporište u mnogim zemljama, prijetnja od pandemije postala je vrlo stvarna."

Jašarević napominje da je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije WHO proglasio COVID-19 hitnim slučajem za javno zdravstvo od međunarodnog značaja, i to 30. januara 2020., po savjetu Odbora za hitne situacije sazvanog u skladu s Međunarodnim zdravstvenim propisima (IHR 2005).

Kako nam na kraju razgovora kaže, alarm u međunarodnim zdravstvenim krugovima je na najvišoj razini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije