Sberbank napušta europsko tržište: Ovo su razlozi

2
Radiosarajevo.ba
Sberbank napušta europsko tržište: Ovo su razlozi
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sberbank

Najveća ruska bana, Sberbank, napušta europsko tržište jer se tamošnje podružnice suočavaju sa velikim odlivom gotovine i prijetnjama po sigurnost zaposlenih i imovine, objavila je banka u srijedu.

Banka je saopštila da više nije u mogućnosti da obezbjeđuje likvidnost europskim filijalama, ali su nivo njenog kapitala i kvalitet aktive dovoljni za isplate svim deponentima. U saopštenju se navodi:

"U trenutnoj situaciji, Sberbank je odlučila da napusti europsko tržište.

Dodik se sada zbog rezolucije obrušio na njemačku vladu: To je zlo koje ne miruje

Dodik se sada zbog rezolucije obrušio na njemačku vladu: To je zlo koje ne miruje

Banke kćeri grupe suočile su se s nenormalnim odlivom gotovine i prijetnjama po sigurnost svojih zaposlenika i filijala.

Koraci zapadnih zemalja bez presedana da izoluju rusku ekonomiju i finansijski sistem zbog njene invazije na Ukrajinu uključuju sankcije njenoj centralnoj banci i isključenje nekih od njenih zajmodavaca iz globalnog platnog sistema Swift".

U ponedjeljak je Evropska centralna banka (ECB) upozorila da se evropska podružnica Sberbanke suočila sa zatvaranjem nakon što su njeni depoziti bili poništeni zbog reakcije na invaziju.

Sberbank, koja, između ostalih, posluje u Austriji, Hrvatskoj, Njemačkoj i Mađarskoj, do 31. decembra 2020. imala je europsku imovinu vrijednu 13 milijardi eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije