Agencija za bankarstvo FBiH preuzela kontrolu nad Sberbank BiH

5
Radiosarajevo.ba
Agencija za bankarstvo FBiH preuzela kontrolu nad Sberbank BiH
Arhiv / Sberbank BiH

Agencija za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine preuzela je kontrolu nad Sberbank BiH.

To je na današnjoj konferenciji za medije potvrdio direktor Agencije Jasmin Mahmuzić.

"Ovo radimo u cilju građana i interesa BiH. Sberbank je zdrava banka i mi nismo htjeli doći u situaciju da vanjski faktori dovedu u pitanje poslovanje i radna mjesta te banke", istakao je Mahmuzić.

Gol za Željezničar: Plavi stigli do vodstva i digli navijače na noge

Gol za Željezničar: Plavi stigli do vodstva i digli navijače na noge

Podsjetimo, u subotu navečer, 26. februara, Bruxelles je odlučio da će neke značajne ruske banke - prije svega one koje su već i sada stavljene pod sankcije - biti izbačene iz SWIFT-a - ali se to za sada ne odnosi na cijelu rusku privredu.

SWIFT zapravo je kratica za Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications osnovane još 1973. sa sjedištem u La Hulpeu, mjestašcu od jedva 7.000 stanovnika nedaleko od Bruxellesa.

To međutim ne odslikava stvarne dimenzije ovog "društva": u njemu sudjeluje oko 11.000 banaka i novčarskih institucija iz preko 200 zemalja, a kroz taj sistem protječe preko jednog biliona dolara - hiljade milijardi svakog dana, iz dana u dan!

Dakle to je nekoliko puta više nego što je BDP čitave naše planete.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije