Zašto je SWIFT toliko važan?

0
Radiosarajevo.ba
Zašto je SWIFT toliko važan?
Foto: EPA-EFE / Ursula von der Leyen potvrdila da se ruske banke isključe iz Swifta

Nekoliko ruskih banaka je izbačeno iz sustava novčanog transfera SWIFT. Kada bi cijela Rusija bila odsječena, moglo bi doći do "atomske bombe u financijskom sistemu" koja će zapravo pogoditi i zemlje Zapada.

To se doista čini kao posljednja i najteža sankcija zbog napada Rusije na Ukrajinu: njena suspenzija iz sistema SWIFT što se već duže razmišlja i u SAD i u nekim zemljama EU.

U subotu uveče je Bruxelles odlučio da suspenduje neke ruske banke iz tog sistema, ali je cjelokupnu rusku privredu. U ekonomskom smislu se čini da od toga nema goreg: Rusija tako ne bi bila isključena iz sistema globalne razmjene roba i usluge, ali bi bila isključena od naplate - kako u Rusiju, tako i iz nje.

Maestralni Džanan Musa vodio Real Madrid do prve pobjede u play-offu

Maestralni Džanan Musa vodio Real Madrid do prve pobjede u play-offu

SWIFT je zapravo kratica za Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications osnovane još 1973. godine sa sjedištem u La Hulpeu, mjestašcu od jedva 7.000 stanovnika nedaleko od Bruxellesa. To jedva odražava dimenzije ovog "društva": u njemu sudjeluje oko 11.000 banaka i novčarskih institucija iz preko 200 zemalja, a kroz taj sistem protječe preko jednog bilijuna dolara - svakog dana, iz dana u dan! Dakle to je nekoliko puta više nego što je BDP čitave naše planete jer je to i najjednostavniji i najpouzdaniji način plaćanja u neku drugu zemlju.

Kako da platimo ruski plin?

Sistem je jednostavan, a rubriku za unos SWIFT-a - što je u pravilu isto što i BIC (Business ili Bank Identifier Code) naći ćete i na svakoj uplatnici Vaše banke kad šaljete nekud novac. Unutar zemlje je nepotreban, ali za inozemstvo neophodan - i računalo će odmah znati koja je to banka i kamo ide novac. Drugim riječima, kad bi Rusija bila isključena iz tog sustava, bilo kakav novčani promet s tom zemljom bi bio mnogo kompliciraniji.

Profesor Alexandar Libman iz Slobodnog sveučilišta Berlin je ozbiljno uplašen od takvog koraka. Jer on vjeruje kako bi tako neminovno bile pogođene sve firme koje bilo kako posluju s Rusijom, a s druge strane bi i zemlje Zapada imale problema plaćati za rusku naftu i plin. "A ako bi sutra jednostavno prestale ruske isporuke, onda bi to moglo dovesti do masivnog porasta cijena na tržištu plina. A to bi vodilo do novih komplikacija za europsko gospodarstvo", kaže Libman za postaju ARD.

Gdje je volja, tu je i način

Kako izgleda biti suspendiran iz sistema SWIFT je već okusio Iran kad su 2012. protiv njega bile uvedene i takve ekonomske sankcije. To je doista teško pogodilo i Iran i sve strane firme koje su poslovale s tom zemljom, ali se Iran ne može uspoređivati s Rusijom. Jer ta sankcija će jedva pogoditi plaćanje firmama koje imaju sjedište - i račun u inozemstvu, ali su u vlasništvu Rusije ili ruskih firmi. Njima će biti jedino problem novac transferirati u domovinu.

No i za to Rusija - ali i jedna Kina su sa susjednim i prijateljskim zemljama već stvorili alternativu:

"Rusija i Kina su stvorili sustav s identičnom strukturom, slijede isti oblik podataka kao i SWIFT", objašnjava kompjuterski stručnjak Jan Oetting za ARD.

Drugim riječima, ako se nešto neće moći plaćati u Rusiju, moći će se plaćati u banku te prijateljske zemlje koja će je proslijediti u Rusiju preko tog "ruskog SWIFT-a". Trajat će nešto duže, ta banka će tu htjeti također svoju proviziju, ali novac Zapada bi i tako bez problema stizao. Ako treba i ravno u Kremlj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije