Vlada RS-a preuzela Sberbanku u ovom entitetu, promijenit će joj ime

8
Anadolija
Vlada RS-a preuzela Sberbanku u ovom entitetu, promijenit će joj ime
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sberbank

Vlada bosanskohercegovačkog entiteta RS preuzela je Sberbanku u ovom entitetu sa 15 miliona KM osnivačkog kapitala, a ova banka nastaviće da posluje pod drugim imenom, javlja Anadolu Agency (AA).

Saopćeno je to danas na konferenciji za novinare održanoj u zgradi Vlade RS-a, kojoj su osim predstavnika Vlade RS prisustvovali Srđan Šuput, direktor Agencije za bankarstvo RS, Aleksandar Kesić, direktor Sberbanke u RS i Milorad Dodik, član predsjedništva Bosne i Hercegovine. Učesnici su pozvali građane da ne podliježu panici i da ne podižu novac naglašavajući da je njihov novac siguran.

Dodik je rekao da je "ponosan što je spašena banka koja je jedna od najuspješnijih u bankarskom sistemu da ne doživi krah".

State Department objavio izvještaj za BiH: Žestoka kritika na račun Dodika i njegove svite

State Department objavio izvještaj za BiH: Žestoka kritika na račun Dodika i njegove svite

Radovan Višković, premijer RS-a, rekao je da zbog sankcija ova banka neće nastaviti poslovati pod trenutnim imenom, a da će u naredna 24 sata saopćiti koje će biti njeno novo ime.

Naglasio je da će izvršavati sve svoje obaveze kao i do sada, da su ovim korakom spasili banku, zaposlene kojih je oko 400, kao i depozite klijenata.

Aleksandar Kesić je rekao da je u posljednjih dva, tri dana zabilježena pojačana tražnja, kao i da ni jedna banka ne može da izdrži stampeda koja su kreirana zbog razultata geopolitičkih dešavanja. On je istakao da nemaju problem da isplaćuju novac, navodeći da je sve i jedna marka građana sigurna i biće isplaćena.

Srđan Šuput, direktor agencije za bankarstvo RS, rekao je da su za sve poteze dobili podršku Centralne banke BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije