Savjetnik u Bijeloj kući pozitivan, Biden traži odgađanje debate sa Trumpom

0
Radiosarajevo.ba
Savjetnik u Bijeloj kući pozitivan, Biden traži odgađanje debate sa Trumpom
Foto: EPA-EFE / Sa sučeljavanja

Savjetnik u Bijeloj kući Stephen Miller rekao je da je pozitivan na koronavirus što je najnoviji slučaj zaraze tim virusom u najužem krugu američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Reuters je sinoć javio da je također jedan od Trumpovih sobara, inače aktivni pripadnik američkih oružanih snaga, koji je prošle sedmice pratio predsjednika na putovanjima, zaražen koronavirusom.

"Tokom posljednjih pet dana radio sam na daljinu i bio u samoizolaciji. Testovi su bili negativni svaki dan do jučer", rekao je Miller.

Naveo je i da je nalaz bio pozitivan na koronavirus i nalazi se u karanteni.

"Danas sam bio pozitivan na COVID-19 i nalazim se u karanteni", poručio je Miller.

Trump se vratio u Bijelu kuću u ponedjeljak nakon što je tri noći zbog zaraze koronavirusom proveo u vojnoj bolnici Walter Reed pozvavši Amerikance da se  ne boje koronavirusa te da ne dopuste da im zavlada životima.

Pandemija koronavirusom u SAD-u ubila je više od 210.000 ljudi, što je više nego u bilo kojoj drugoj zemlji.

Zamjenik sekretara Bijele kuće Brian Morgenstern rekao je CNN-u kako u Bijeloj kući nije bilo novih slučajeva zaraze koronavirusom, osim Millera.

Millerova supruga Katie Miller, glasnogovornica potpredsjednika Mikea Pencea, u maju je bila pozitivna na koronavirus. A demokratski predsjednički kandidat Joe Biden rekao je da se zakazana debata sa predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom idući sedmice u Miamiju  ne bi trebala održati ako je Trump još zaražen koronavirusom.

Biden je rekao da bi se debata u Miamiju 15. oktobra trebala odvijati samo u skladu sa strogim zdravstvenim smjernicama, a izbijanje zaraze koronavirusom koja je pogodila Trumpa i više ostalih dužnosnika Bijele kuće smatra "vrlo ozbiljnim problemom".

"Ako još uvijek ima koronavirus, ne bismo trebali voditi debatu", rekao je Biden novinarima nakon prekida kampanje u Pennsylvaniji. 

"Nisam siguran čime se predsjednik Trump sada bavi. Ne znam kakav je njegov status. Radujem se što ću moći raspravljati s njim, ali samo se nadam da će se slijediti svi protokoli", rekao je Biden.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije