Odluke / Saudijska Arabija: Od danas dozvoljeno obavljanje umre

25. 07. 2021. u 15:01:00 Fena

Shares: 0

Saudijska Arabija je od nedjelje ponovo otvorila muslimanska sveta mjesta za obred umre.

"Velika džamija je spremna da primi hodočasnike i vjernike koji dolaze na umru, od nedjelje, 25. jula", objavio je SPA, citirajući zamjenika šefa poslova Velike džamije Saada bin Muhammada al-Muhaimida.

Kazao je da će hodočasnici biti primljeni u skladu sa mjerama predostrožnosti kojima će biti garantovana sigurnost svih posjetioca Velike džamije.

Umra je vrsta islamskog hodočašća koja ima za cilj posjetu Kabi i obavljanje određenih vjerskih radnji.

Muslimanski hodočasnici završili su u petak godišnje hodočašće hadža, obreda koji su muslimani dužni obaviti barem jednom u životu ako za to imaju potrebna sredstva.

Ministarstvo za hadž i umru Saudijske Arabije objavilo je 12. juna da na hodočašće ove godine neće biti primljen niko iz inostranstva, već samo 60.000 ljudi iz zemlje koji nemaju hronične bolesti, u dobi od 18 do 65 godina i koji su vakcinisani protiv koronavirusa.

Zbog pandemije koronavirusa, Saudijska Arabija je prošle godine, također, prihvatila samo ograničeni broj domaćih hadžija.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA