Mekka ponovo dočekuje hodočasnike - ovo su faze i pravila

0
Radiosarajevo.ba
Mekka ponovo dočekuje hodočasnike - ovo su faze i pravila
Foto: Printscreen / Prazan harem u Mekki

Ministarstvo unutrašnjih poslova Saudijske Arabije objavilo je danas da će od 4. oktobra otpočeti postepeno otvaranje za obavljanje umre - malog hodočašća Mekki i Medini, kojeg muslimanski vjernici obavljaju u vremenima izvan termina hadža, godišnjeg velikog hodočašća.

Za razliku od hadža koji je, prema učenju islama, obaveza obaviti barem jednom u životu svakom muslimanu koji ispunjava imovinske uslove i u stanju je fizički izdržati ovo putovanje, umra ili malo hodočašće je kraći dobrovoljni vjerski obred. Obavlja se za kraće vrijeme od nekoliko sati i uključuje skoro sve obredne sadržaje osim boravka na brdu Arafat, visoravni nekih 20 kilometara udaljenom od Mekke. Umru je, dakle, moguće obaviti za nekoliko sati, ali većina hodočasnika koji iz svijeta dođu obaviti ovo malo hodočašće Mekki, obično posjećuju i Medinu gdje se nalazi druga najsvetija muslimanska bogomolja, džamija Poslanika Muhammeda i njegov grob.

Ipak, unatoč svemu ovome, zbog pandemije koronavirusa i ovaj obred zahtijevaće pridržavanje striktnih epidemioloških mjera. U prvoj fazi kapacitet hodočasnika kojima će biti omogućeno da obave ovaj obred biće sveden na trećinu kapaciteta koji podrazumijevaju striktno pridržavanje epidemioloških mjera distance, nošenja zaštitnih maski i higijenskih mjera dezinfekcije prostora. Tako će u ovoj fazi umra biti omogućena samo onima koji trenutno borave u Saudijskoj Arabiji. To će značiti da će oko 6.000 hodočasnika dnevno moći boraviti u Velikoj džamiji u Mekki.

U drugoj fazi, od 18. oktobra, omogućit će se saudijskim državljanima i drugim vjernicima koji borave u toj zemlji da obave umru i posjete svete džamije u Mekki i Mediji u ograničenju od 75 procenata kapaciteta koje je moguće ostvariti uz pridržavanje epidemioloških mjera, što će prevedeno u brojke iznositi oko 15 hiljada hodočasnika dnevno i maksimalno 40 hiljada posjetilaca istovremeno u Velikoj džamiji u Mekki i Poslanikovoj džamiji u Medini.

Tek u trećoj fazi, kada bude moguće održavati 100-postotni kapacitet u uslovima epidemioloških mjera (što je također u praksi ogromno ograničenje u odnosu na normalne okolnosti) biće omogućeno hodočašće i vjernicima iz svijeta. Početak ove faze vlasti najavljuju za 1. novembar, ukoliko se prethodne faze pokažu sigurnim i bez vanrednih komplikacija. U ovom slučaju Kraljevina predviđa da će kapacitet hodočasnika shodno epidemiološkom mjerama biti oko 20 hiljada, a dnevno će u velikim džamijama moći klanjati oko 60 hiljada vjernika, piše Al Jazeera Balkans.

Optimistične poruke

Saudijske vlasti nisu precizirale posebne zahtjeve i načine testiranja hodočasnika, ali se u informacijama objavljenim 23. septembra, ove godine, najavljuje da će Ministarstvo zdravlja postepeno odobravati dolazak hodočasnika iz onih zemalja za koje se utvrdi da ne predstavljaju zdravstveni rizik od širenja koronavirusa. Potpuno normaliziranje obavljanja umre i hadža desit će se, prema najavama vlasti, tek kada se neutraliziraju rizici od širenja pandemije, što se shodno aktualnoj situaciji neće desiti uskoro.

Kolikogod bile hrabre odluke da se postepeno počne otvaranje svetih mjesta za hodočasnike, one zasigurno nose velike rizike s obzirom na potencijal širenja zaraznih bolesti koji je inače prisutan na ovakvim vrstama okupljanja. Obredi hadža i umre su inače u normalnim okolnostima uključivali milione ljudi iz svih krajeva svijeta i nerijetko su se u uvjetima bliskih kontakta i interakcija znale širiti različite vrste zaraza. Pa ipak, ponovno otvaranje svetih mjesta u Mekki i Medini uz striktna epidemiološka ograničenja i realne zdravstvene rizike nosi svojevrsnu optimističnu poruku: sa izazovima koronavirusa svijet će se u vremenima koja dolaze morati naučiti živjeti, bez obzira na okolnosti i eventualne opasnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije