Saudijke sad mogu da voze, ali ovih osam stvari im je i dalje zabranjeno

Radiosarajevo.ba
Saudijke sad mogu da voze, ali ovih osam stvari im je i dalje zabranjeno
EPA / Saudijke za volanom
Saudijska Arabija počela je izdavati vozačke dozvole za žene, tri sedmice od kako je na snagu stupila kraljevska uredba kojom se dopušta ženama da upravljaju vozilima.

Deset žena dobilo je prve vozačke dozvole u ponedjeljak, a očekuje se da će im se pridružiti još dvije hiljade do 24. juna kada će konačno moći sjesti za upravljač automobila i voziti na cestama Saudijske Arabije.

I dok žene sad mogu i glasati i voziti, ova je priča ponovo u svjetlo javnosti vratila brojne druge diskriminatorne zakone kojima su izložene zemlje u ovoj zemlji. Čak i za vozačku - žena mora dobiti dozvolu svog muškog skrbnika, kao što mora učiniti kada su u pitanju i druge važne odluke u njenom životu.

RT donosi osam stvari u kojima su žene i dalje diskriminirane u ovoj zemlji.

1. Žene se moraju pridržavati strogih pravila za oblačenje i nositi odjeću koja ide do članaka na nogama i koja se zove abaya.

2. Žene se ne smiju kontaktirati s muškarcima koji nisu članovi obitelji

3. Ako žele napustiti dom, putovati, raditi, iznajmiti stan, napraviti pravni zahtjev ili pristupiti određenim zdravstvenim uslugama, moraju biti ili u pratnji ili imati dozvolu muškog skrbnika - muža, oca, brata, ujaka ili sina.

4. Žene moraju dobiti dozvolu svog muškog skrbnika da se udaju ili razvedu. Žene koje se žele udati za stranca moraju dobiti dozvolu Ministarstva unutrašnjih poslova. Nije im dozvoljno udati se za nekoga ko nije musliman.

5. Ženama nije dozvoljeno da imaju sopstveni račun u banci ili da kontroliraju svoje finansije bez muškog skrbnika.

6.Svjedočenje muškarca vrijedi duplo više nego svjedočenje žene.

7. Kada je u pitanju nasljedstvo, kćerke naslijeđuju pola vrijednosti koje nasljeđuju sinovi.

8. U slučaju razvoda, žena može dobiti samo privremeno starateljstvo nad djecom - za sinove dok ne napune sedam godina, a za djevojčice dok ne napune devet godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije