Saudijska Arabija prijeti vojnom akcijom ako Katar kupi S-400

Radiosarajevo.ba
Saudijska Arabija prijeti vojnom akcijom ako Katar kupi S-400
U pismu francuskom lideru, kralj Salman upozorava da će poduzeti 'neophodne mjere' ako Doha kupi odbrambeni sistem.

Saudijska Arabija, jedna od država koje učestvuju u blokadi Katara, zaprijetila je vojnom akcijom svome zaljevskom susjedu ukoliko on nabavi odbrambeni zračni sistem S-400 ruske proizvodnje, objavio je francuski list Le Monde u petak, prenosi Al Jazeera.

U pismu adresiranom za predsjednika Francuske Emmanuela Macrona, saudijski kralj Salman izrazio je "duboku zabrinutost" zbog razgovora Moskve i Dohe zbog prodaje naprednog protivzračnog sistema oružja.

Saudijski monarh, koji je od Francuske zatražio da poveća pritisak na Katar, rekao je kako je zabrinut zbog posljedica Dohine kupovine pokretnih sistema zemlja-zrak koji, kako je naveo, prijete saudijskim sigurnosnim interesima.

U takvoj situaciji bi Kraljevstvo bilo spremno poduzeti sve neophodne mjere kako bi se eliminirao ovaj odbrambeni sistem, uključujući vojnu akciju”, navodi Le Monde izvod iz pisma kralja Salmana.

Jednogodišnja blokada

Ovog januara, katarski ambasador u Rusiji kazao je kako su pregovori o kupovini zračnog odbrambenog sistema „u naprednoj fazi“.

Ovo se dešava u vrijeme potpisivanja dogovora o vojnoj i tehnološkoj saradnji dvije države oktobra 2017. godine, a dalje se ta saradnja razvila na odbrambenom polju tokom posjete ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua zaljevskoj državi.

Saudijska Arabija je 5, juna 2017. godine, zajedno sa Bahreinom, UAE-om i Egiptom, nametnula pomorsku, kopnenu i zračnu blokadu Katara, optuživši ovu državu da podržava "terorizam" i destabilizira regiju, što Doha kategorično negira.

Na listi zahtjeva rješenja krize, kvartet od Katara traži ukidanje medijske mreže Al Jazeere i turske vojne baze u Kataru.

U oktobru, tokom posjete kralja Salmana Moskvi, Kraljevstvo je potpisalo preliminarne dogovore da kupi sistem S-400.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije